Savet EU 5. avgusta je odlučio da uvede restriktivne mere protiv još 28 Belorusa zbog njihove uloge u represiji i kršenju ljudskih prava u Belorusiji.

Među sankcionisanim su dva zamenika predsednika Glavne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (HUBAZiK) ministarstva unutrašnjih poslova.

HUBAZiK je jedno od glavnih tela odgovorno za politički progon u Belorusiji, uključujući proizvoljna i nezakonita hapšenja i zlostavljanja, računajući i mučenje aktivista i predstavnika civilnog društva, obrazložio je Savet.

Na listi su i ljudi iz pravosuđa - tužioci i brojne sudije koje su donosile politički motivisane presude, uključujući protiv građana koji su protestovali zbog lažnih predsedničkih izbora 2020. ili onih koji su govorili protiv režima predsednika Aleksandra Lukašenka.

Restriktivne mere EU uvedene su i rukovodiocima zatvora.

U grupi sankcionisanih su i dugogodišnje pristalice Lukašenka koje imaju koristi od režima, uključujući direktora najveće državne agencije BelTA, voditelja TV programa Senat, bivšeg šefa Lukašenkove službe za odnose s medijima.

"Ti propagandisti režima davali su beloruskoj javnosti lažne informacije o represiji koju vrše državni organi, širili dezinformacije i beloruskih, i ruskih vlasti, i promovisali mržnju prema demokratskoj opoziciji i civilnom društvu", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Uključujući nove, restriktivne mere EU sada se primenjuju na 261 pojedinca i 37 beloruskih entiteta.

Sankcionisani podležu zamrzavanju imovine i građanima i kompanima iz EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje. Fizička lica podležu i zabrani putovanja koja sprečava njihov ulazak ili tranzit preko teritorije EU.

Nove sankcije uvedene su pred četvrtu godišnjicu predsedničkih izbora 2020. a od avgusta te godine EU je uvela više uzastopnih rundi pojedinačnih i sektorskih sankcija odgovornima za represiju i kršenje ljudskih prava u Belorusiji, kao i u kontekstu umešanosti te zemlje u ruski rat u Ukrajini.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP