U centralnoj banci Francuske smatraju da je ekonomija zemlje možda dobila podsticaj od upravo završenih Olimpijskih igara. Međutim, politička neizvesnost i dalje nepovoljno deluje na berze.

Francuska ministarka turizma Olivija Gregoar rekla je za Tribun dimanš da se čini da je ekonomija dobila podsticaj od priliva posetilaca i povećane potrošnje u hotelima, restoranima i muzejima za vreme Olimpijskih igara koje su sinoć (11. avgusta) svečano zatvorene.

Potrošnja u hotelima u francuskim gradovima u kojima su bila olimpijska borilišta porasla je za 16% u odnosu na 2023. dok su prodaje turistima u muzejima i restoranima povećane za 25%, rekla je Gregoar.

Više institucija, prenosi euronews.com, sugeriše da će Olimpijske igre u Parizu znatno podstaći francusku ekonomiju u trećem kvartalu, nakon političkih neizvesnosti krajem juna.

Banka Francuske predviđa za treći kvartal rast od između 0,35 i 0,45% u poređenju sa 0,3% u prva dva kvartala 2024. To ukazuje da bi se do 0,25% rasta moglo pripisati Olimpijskim igrama, pri čemu su ekonomskoj koristi najviše doprinele prodaja ulaznica i TV prava.

Nacionalni statistički institut INSEE u julu je prognozirao da će Olimpijske igre doprineti ekonomskom rastu u trećem kvartalu sa 0,3% i potencijalno voditi do ukupnog rasta od 0,5%.

Pored toga, podaci kompanije Viza pokazuju da je potrošnja za račun potrošača porasla za više od 20% u prvoj nedelji Olimpijskih igrara u odnosu na isti period 2023, pri čemu je potrošnja povezana sa Igrama povećana za 29%.

Međutim, neizvesno je kakav će biti doprinos tog rasta zbog aktuelnih političkih izazova.

"Još je prerano da se vidi kako će ova neizvesnost delovati na odluke o zapošljavanju i ulaganjima", rekao je vodeći ekonomista Banke Francuske Olivije Garnije misleći na slabljenje političke pozicije francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Bolji ekonomski pokazatelji

Poslednji ekonomski podaci su pozitivni u ključnim oblastima i stopa nezaposlenosti je u drugom kvartalu pala na 7,3% sa 7,5% u prvom, što je najniži nivo od trećeg tromesečja 2023.

Inflacija je pak u julu malo porasla, na 2,3%, ali je bila neznatno ispod procenjivanih 2,4%. Rast cena je zabeležen kod energenata dok su cene usluga pale, navodi se. Dodaje se da se takav razvoj smatra pozitivnim za drugu po snazi evropsku ekonomiju.

Juronjuz piše da Olimpijske igre u Parizu mogu barem privremeno da zaustave pad poslovnog poverenja jer je najveći svetski sportski događaj zasenio politički potres u Francuskoj.

Prema centralnj banci, poslovna neizvesnost je u trećem kvartalu na najnižem nivou od poslednjeg tromesečja 2023, posle skoka zbog vanrednih izbora.

Uprkos ekonomskim unapređenjima, berze su u padu. Vodeći indeks CAC 40 pao je za gotovo 10% od evopskih izbora početkom juna dok je Euro Stoxx 600 u istom period izgubio 5%.

Međutim, veća potrošnja i jačanje ekonomskog rasta mogli bi povoljno da deluju na zarade kompanija u trećem kvartalu. Među kompanijama koje bi mogle da imaju koristi od Olimpijskih igara su LVMH, Hermes, avio-kompanije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP