Hrvatska i Grčka bile su 2023. godine najveći korisnici sredstava iz fondova za sprovođenje kohezione i zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije.

Hrvatska je bila najveći neto primalac novca iz kohezionog fonda i suma je iznosila 2,45% njenog Bruto nacionalnog dohotka (BND). Slede Slovačka sa 2,06%, Mađarska sa 1,77%, Letonija sa 1,76% i Bugarska sa 1,39% njenog BND.

Cilj Kohezionog fonda je podsticanje ravnomernog razvoja država Evropske unije, i u taj fond kao izraz solidarnosti sa manje razvijenim državama i regionima, srazmerno ekonomskoj snazi uplaćuju sve članice EU.

Izdaci EU za kohezionu politiku su se prošle godine drugu godinu zaredom smanjili, ali se to, prema tumačenju Instituta nemačke privrede (IW), može objasniti činjenicom da se to redovno događa sa početkom novog višegodišnjeg budžeta EU, jer polako prestaju isplate iz prethodnog budžeta.

Kada je reč o fondovima EU za poljoprivredu, koji su instrumenti Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), najveći korisnik bila je Grčka. Iznos koji je povukla na osnovu zajedničke poljoprivredne i politike ruralnog razvoja Unije iznosio je 1,05% njenog BND.

Posle nje, srazmerno sa BND najveći korisnici bili su Bugarska, Litvanija, Letonija i Mađarska.

EU Zajedničku poljoprivrednu politiku sprovodi pomoću Fonda za garancije u poljoprivredi i Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Grčka je ujedno, sa 1,31% BND, primila i srazmerno najviše novca iz fonda Sledeća generacija EU (NextGenerationEU), a slede Portugal i Hrvatska sa po 1,2%.

Zahvaljujući najvažnijem elementu vanbudžetskog plana Sledeća generacija EU, Mehanizmu za oporavak i otpornost, države članice mogu da dobiju od EU bespovratne kredite za sprovođenje reformi, za investicije, rešavanje ekonomskih i energetskih problema.  

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU