U nastojanju da spreče da se ozbiljan problem švedskih kriminalnih bandi proširi na Norvešku, Finsku i Dansku, nordijske zemlje će pojačati policijsku saradnju i formirati zajednički centar u Stokholmu, najavila je švedska vlada.

Švedske bande već dugo su među najnasilnijim u Evropi ali je ove godine već deset Šveđana, od kojih su više od polovine maloletnici, optuženo u Danskoj za pokušaj ubistva ili posedovanje oružja, što je izazvalo uzbunu i i oštre kritike u Danskoj.

Švedski ministar pravde Gunar Stromer rekao je za Rojters da će, kao odgovor, Švedska i Danska poslati policajce iz jedne zemlje u drugu.

"Važan razlog za to je da bismo mogli da delimo informacije u realnom vremenu", rekao je Stromer. "I da bi mogli u ranoj fazi da identifikujemo decu i mlade koji su u opasnosti da budu uvučeni u mreže kriminala i da to sprečimo", dodao je.

Istovremeno će se formirati nordijsko čvorište policijskih službenika iz Finske, Norveške i Danske u Stokholmu. Norveški i finski policajci su već tu a za nekoliko nedelja će im se pridružiti i danski.

Danski ministar pravde Peter Humelgard rekao je da švedske bande angažuju danske bande za nasilne napade na rivale i samo od aprila je bilo 25 takvih slučajeva.

Humelgard ih je nazvao "decom vojnicima" i rekao da Švedska ima "bolesnu" kulturu nasilja koju ne žele u Danskoj.

"Realnost je da u ovom trenutku ne samo Danska, već i veliki delovi nordijskog regiona, osećaju posledice dugotrajne neuspešne imigracione i pravne politike u Švedskoj i mi to shvatamo veoma ozbiljno", rekao je ranije ove nedelje na konferenciji za štampu Humelgard, preneo je Rojters.

Stromer je rekao da i Danska nosi deo odgovornosti za svoje bande ali se složio sa većinom kritika u vezi švedskog problema.

Decenijama je Švedska imala jednu od najizdašnijih imigracionih politika na Zapadu. Poslednjih godina je međutim pooštrila tu politiku, nakon znatnog rasta kriminala za koji se u velikoj meri krivi slaba integracija imigranata.

Švedska ima najvišu stopu oružanog nasilja u EU. U 2023. je u zemlji sa samo deset miliona stanovnika ubijeno 55 ljudi. Poređenja radi, u ostale tri nordijske zemlje zajedno je bilo samo šest pucnjava sa smrtnim ishodom.

Norveška je saopštila da švedske kriminalne bande operišu u svim delovima zemlje. Policija te zemlje je u nedavnom pismu vladi, u koje je Rojters imao uvid u skladu sa zakonom o slobodi informisanja, navela da je prisustvo bandi sve vidljivije.

Otvorene granice EU olakšavaju kriminalcima kretanje u nordijskom regionu ali je Danska ovog leta pojačala nadzor na granici sa Švedskom i počela bolje da prati putnike koji stižu vozom iz te zemlje.

Švedska vlada desnog centra pobedila je inače na izborima 2022. na platformi reda i zakona i smanjenja imigracije i vlada uz podršku krajnje desnih Švedskih demokrata.

Od početka veka u Švedsku je došlo više od dva miliona ljudi a oko 20% populacije rođeno je u inostranstvu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com