Grčki i strani ulagači sve su zainteresovaniji za kupovinu privatnih škola u Grčkoj, ali taj trend izaziva sumnjičavost dela nastavnika u tim školama, a i bojazan od komerijalizacije obrazovanja, piše grčki dnevnik Katimerini.

Prema pisanju dnevnika, domaći i strani fondovi sve više kupuju ugledne privatne škole, posebno na Atici i u Solunu. Okidač za taj trend bio je snažan porast interesovanja roditelja da svoju decu upišu u privatne škole.

Podaci grčkog statističkog zavoda pokazuju da broj tih upisa konstantno raste u poslednje tri godine.

"Politička stabilnost i ekonomska sigurnost glavni su faktori koji su omogućili roditeljima da se odluče za privatne škole", rekao je za Katimerini predsednik Asocijacije privatnih škola Haralambos Kiralidis.

Da je trend pozitivan ocenio je i predsednik Federacije nastavnika privatnih škola Grčke Jorgos Hristopulos, ali je ujedno upozorio i na opasnost komercijalizacije obrazovanja.

Hristopulos je ukazao i da takva ulaganjai posebno privlačnim čini i nezavidan položaj učitelja u privatnim školama.

"Niske minimalne zarade nastavnika i zanemarivanje koje država dopušta u toj oblasti, kao rezultat imaju da više od 35% rada privatnih nastavnika nije plaćeno, što investiciju čini posebno atraktivnom", rekao je Hristopulos.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay