Danska planira da pojača svoje prisustvo i angažman u Africi, pošto smatra da geopolitički značaj afričkih država nikada nije bio veći, a da treba delovati i protiv sve većeg uticaja Rusije i Kine na tom kontinentu.

Kao i cela Evropska unija, Danska mora da postane uspešnija u tome da izađe u susret željama i prioritetima afričkih država, saopštila je danska vlada predstavljajući 26. avgusta svoju novu sveobuhvatnu strategiju za afrički kontinent.

Centralna tačka strategije je ravnopravno partnerstvo sa Danske sa afričkim državama, a teme su trgovina, migracije, prevladavanje konflikata i adaptacija na klimatske promene, prenela je agencija dpa.

Kao deo te strategije, Danska planira da otvori ambasade u Senegalu, Tunisu i Ruandi, a diplomatski će biti osnažene i danske ambasade u nekim važnijim afričkim zemljama poput Egipta, Kenije, Južne Afrike, Nigerije i Gane.

Takođe, Danska će imenovati posebnog predstavnika za područje Velikih jezera Afrike i za Sahel, piše francuski Mond.  

"Živimo u stoleću Afrike", rekli su, najavljujući novu strategiju, ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen i ministar za razvojnu saradnju Dan Jergensen.

Prema njihovim rečima, geopolitička relevantnost Afrike u kontekstu demografskog i privrednog rasta, kao i sve veće samosvesti afričkih država, nikada nije bila veća.

Danska je, međutim, istovremeno saopštila da će zbog političkih previranja zatvoriti ambasade u Maliju i u Burkini Faso.

Ranije ovog meseca, Rasmusen je rekao da postoje i planovi da se privuče veći broj afričkih studenata u Dansku. "Naš je jasan interes da afričke zemlje gledaju u pravcu Evrope kada trasiraju svoj put u budućnost. Moramo da pokažemo da možemo da ponudimo alternativu sve većem kineskom i ruskom uticaju na tom kontinentu", rekao je Rasmusen.

A to, kako je rekao, treba činiti i "kroz veća ulaganja u Afriku i intenzivnije poslovanje sa afričkim kompanijama, kao i kultivisanjem uzajamnog razumevanja i tako što ćemo, između ostalog, raditi na tome da osiguramo da više mladih Afrikanaca dolazi da studira u Danskoj".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Mond/Thomas Traasdahl