Organizacije civilnog društva su u zajedničkom saopštenju 3. septembra tražile od institucija Evropske unije da preduzmu hitne mere kako bi se sprečila zloupotreba špijunskog softvera i zaštitile vrednosti EU i osnovna prava.

Evropska komisija treba da uspostavi zakonodavni okvir za suzbijanje zloupotrebe špijunskog softvera i da zabrani "proizvodnju, izvoz, prodaju, uvoz, nabavku, prenos, servisiranje i upotrebu špijunskog softvera", navodi se u saopštenju koje je objavio Centar za demokratiju i tehnologiju.

Evropski parlament je u junu prošle godine usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom je pozvao na primenu jasnih pravila kako bi se sprečila zloupotreba špijunskog softvera.

Rezolucija je doneta posle jednogodišnje istrage komisije EP o korišćenju izraelskog softvera Pegaz, u okviru koje je utvrđeno da je nekoliko zemalja EU kupilo softver za nadzor, a da su ga neke države koristile za ilegalno praćenje novinara, aktivista i političkih protivnika. Među tim zemljama bili su Kipar, Grčka, Mađarska, Poljska i Španija, prenosi Juronjuz.

"Duboko žalimo što institucije EU nisu uspele da obezbede efikasna rešenja za brojne izveštaje o lošem upravljanju i zloupotrebi ovlašćenja od strane država članica", navodi se u saopštenju nevladinih organizacija.

Dodaje se da nedavno usvojeni Zakon o slobodi medija ne uspeva u potpunosti da zaštiti novinare od špijunskog softvera i da se još čeka "odgovarajući institucionalni odgovor na ovu pretnju osnovnim pravima".

Među potpisnicima saopštenja su Evropska mreža za digitalna prava, Evropska federacija novinara, Član19, Vikimedija Evropa i Unija građanskih sloboda za Evropu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com