Britanska laburistička vlada planira radikalnu reformu gornjeg doma parlamenta, Doma lordova, i da ukine mogućnost nasleđivanja mesta u tom domu na osnovu nasledne plemićke titule.

Poslednja laburistička vlada je pre punih 25 godina, 1999. već uklonila deo naslednih titula iz Doma Lordova, ali je ipak u njemu ostalo više od 10% parlamentaraca koji su mandat nasledili od oca, pišu mediji.

Dom lordova je sa oko 800 članova koji se ne biraju, parlamentarni dom sa najviše poslanika u svetu posle kineskog Nacionalnog narodnog kongresa.

Većinu njegovih članova postavljaju partije, a poslanici imaju doživotni mandat. Ipak, u njemu su i 92 poslanika koji mesto zauzimaju na snovu nasledne plemićke titule koju porodice često generacijama prenose sa kolena na koleno.

Vlada će proces početi tako što će, prema pisanju britanskih medija, 5. septembra u donjem domu biti predložen zakon koji predviđa ukidanje naslednog mesta u parlamentu na osnovu titule.

Mediji pišu da se zatim očekuje i uvođenje starosne granice od 80 godina za poslanike u Domu lordova.

Ministar zadužen za ustavna pitanja Nik Tomas-Simonds je ocenio da je novi zakon "kamen međaš za reformu ustava".

"Nasledni princip u zakonodavnom procesu je trajao isuviše dugo i u raskoraku je sa modernom Britanijom", rekao je ministar.

"Gornji dom igra važnu ulogu u našem ustavu i ljudi ne bi trebalo da glasaju o našim zakonima po naslednom principu", dodao je Tomas-Simonds.  

Nakon što je raniji britanski premijer, konzervativac Boris Džonson u Dom lordova imenovao nekoliko svojih bliskih saradnika, usledile su i optužbe u javnosti da takvo partijsko imenovanje vodi nepotizmu.

Britanski konzervativci sada su oštro su osudili potez laburističke vlade premijera Kira Starmera kao "osvetu" i "vandalizam".

Među poslanicima sa nasleđenim mandatom većinu čine pristalice konzervativaca, a manji deo su nezavisni poslanici i pristalice laburista i Liberalnih demokrata.

Baronesa Andžela Smit, koja predvodi gornji dom, pohvalila je vredan doprinos koji su mnogi nosioci nasledne titule dali parlamentu, ali je ocenila da je dobro da se sada izađe sa takvom reformom i da se završi posao koji su laburisti započeli pre 25 godina.

Laburistička partija formalno ostaje posvećena ideji da se Dom lordova u potpunosti ukine i zameni izabranim telom, ali je u partiskom manifestu iz 2024. samo navodi da će "biti vođene konsultacije o predlozima".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Britanski parlament