Portfelj za proširenje u novoj Evropskoj komisiji mogao bi da dobije Letonac Valdis Dombrovskis, spekuliše briselski portal Politiko na osnovu razgovora sa zvaničnicima Komisije, Evropskog parlamenta i Evropskog saveta, kao i zvaničnicima u evropskim prestonicama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstaviće svoj novi koledž Evropskom parlamentu 11. septembra.

Politiko se ogradio da još ništa nije gotovo napominjući da Fon der Lajen mora da vodi računa o geografskom, političkom i rodnom balansu.

Evropski lideri istovremeno snažno lobiraju kod aktuelne i buduće šefice Komisije da njihov komesar dobije dobar portfelj.

U međuvremenu i različite političke frakcije koje podržavaju Uruslu fon der Lajen u Evropskom parlamentu žele da obzebde da njihove političke porodice imaju dovoljno uticaja u novoj Komisiji.

Zato Fon der Lajen, kako piše Politiko, čak i buduće evrokomesare "drži u mraku" oko njihovog budućeg posla.

Najviše nedoumica je oko veoma poželjnih ekonomskih portfelja.

Kada je reč o proširenju, Letonac Dombrovskis, sada evrokomesar za ekonomiju, trebalo bi da bude izvršni potpredednik Komisije za proširenje i obnovu Ukrajine.

Međutim, ako druge članice budu smatrale da su baltičke zemlje previše zastupljene u toj oblasti, s obzirom na činjenicu da bi Estonka Kaja Kalas trebalo da bude visoka predstavnica za spoljnu politiku, Dombrovskis bi mogao da dobije politički osetljiv portfolio konkurencije, piše Politiko.

U međuvremenu se spekuliše o novom slovenačkom komesaru, ili komesarki, nakon što se Tomaž Vesel povukao iz trke.

Prema pisanju Politika, "u igri" su ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon, diplomatkinja Marta Kos i zamenica direktora za međunarodnu saradnju i razvoj u Evropskoj komisiji Marjeta Jager.

Ni tako nova Komisije Ursule fon der Lajen neće biti rodno izbalansirana - za sada je, uključujući predsednicu Komisije, devet žena.

Komesar za proširenje Oliver Varheji u novoj Komisiji bi trebalo bi da bude zadužen za višejezičnost, obrazovanje i sport a Tijeri Breton, koji je sada evrokomesar za unutrašnje tržište i koji je pokazao interesovanje za ekonomski super-portfolio, mogao bi da bude potpredsednik za industriju i stratešku ekonomiju.

Slovak Maroš Šefčovič, evrokomesar od 2009, mogao bi da bude izvršni potpredsednik za administraciju, implementaciju i unutarinstitucionalne odnose, Austrijanac Magnus Bruner komesar za finansijske usluge a Belgijanka Hađa Lahbib komesarka za unutrašnje poslove, piše Politiko.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK