Evropska komisija saopštila je 10. septembra da je sastanak sa političkim liderima Evropskog parlamenta, koji je trebalo da bude 11. septembra, pomeren za 17. septembar kako bi slovenački parlament imao vremena da glasa o nominaciji Marte Kos za evrokomesarku.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen tako je dobila više vremena da sa vladama EU pregovora o portfeljima komesara.

Ljubljana je saopštila da slovenački parlament mora da organizuje savetodavno glasanje o novoimenovanoj kandidatkinji za evrokomesarku.

Briselski portal Euraktiv piše da Fon der Lajen i dalje vodi teške pregovore sa vladama nekih članica o poslu koji bi trebalo da dobiju njihovi kandidati za komesare.

Očekuje se da slovenački parlament glasa o nominaciji Marte Kos 13. septembra. Portparolka parlamenta rekla je da mišljenje te institucije nije obavezujuće ali da zakon nalaže da se glasa. Vreme za glasanje međutim nije određeno zakonom.

Bivšu diplomatkinju Kos nominovala je vlada premijera Roberta Goloba 9. septembra.

Ljubljana je najpre predložila Tomaža Vesela za komesara ali se on 6. septembra povukao pod pritiskom Fon der Lajen koja želi da više vlada EU nominuje za komesare žene.

Iako raspodelu portfelja kontroliše Fon der Lajen, svaka od 27 članica ima pravo da odluči koga će poslati u Komisiju.

Predsednicu Komisije nominovala je Nemačka i to su već odobrile članice i Parlament, dok je Estonka Kaja Kalas nominovana za spoljne poslove.

Šefica Komisije tražila je od ostalih članica da nominuju muškarca i ženu za komesara tako da ona može da bira i obezbedi jednaku zastupljenost u koledžu.

Međutim, većina članica je to odbila a među prvima irski premijer Simon Haris. On je nominovao Majka Mekgrata koji se povukao sa pozicije ministra finansija kako bi prihvatio nominaciju. Haris je tada rekao kako ne bi bilo pošteno da nominuje drugog kandidata nakon Mekgratove ostavke.

Kako piše Euraktiv, Fon der Lajen nema formalnu moć da primora članice da nominuju žene ali ima kontrolu kod raspodele portfelja i može to da koristi za ubeđivanje.

Pre povlačenja Vesela, Belgija je umesto svog aktuelnog komesara Didijea Rejnoldsa predložila ministarku spoljnih poslova Hađu Labib.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropska komisija