Nekoliko članica EU kritkovalo je šeficu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinu Georgijevu zbog planova kreditora da se angažuje sa Rusijom na ekonomskim pitanjima, prvi put od agresije te zemlje na Ukrajinu.

Francuska, Belgija i Poljska, kao i nekoliko baltičkih i nordijskih zemalja, na sastanku izaslanika EU ove nedelje izrazile su iznenađenje zbog odluke Fonda donete ranije ovog meseca da ponovo pokrene godišnje preglede ruske ekonomije, rekli su upućeni.

Litvanski predstavnik rekao je da njegova zemlja planira da to pitanje postavi direktno Georgijevoj na sastanku evropskih ministara finansija u Budimpešti 14. septembra, kazali su upućeni koji su želeli da ostanu anonimni, preneo je Luksemburg tajms pozivajući se na Blumberg.

Diplomate kažu da na to gledaju kao na potez kojim se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu nude ekonomska pomoć i legitimitet dok EU i SAD nastoje da izoluju Moskvu.

Na sastanku 11. septembra litvanski predstavnik je rekao da bi prvu misiju vodeće međunarodne organizacije u Rusiji od februara 2022. Moskva mogla da iskoristi u propagandne svrhe, da pokaže da međunarodna izolacija Rusije popušta, preneli su upućeni.

Takođe se planira pismo Georgijevoj koje bi, prema očeivanjima, potpisalo nekoliko članica EU, i u kojem bi bile izražene bojazni u vezi procesa koji izgleda kao da vodi ka normalizaciji odnosa sa Moskvom, rekli su upućeni, preneo je Luksemburg tajms pozivajući se na Blumberg.

MMF je ranije ove nedelje saopštio da ponovo pokreće godišnje preglede ruske ekonomije jer je ekonomska situacija u regionu "sređenija" nego ranije. Revizija MMF, poznata kao evaluacija iz člana 4, "uzajamna je obaveza" Fonda i njegovih članica, navodi se u saopštenju.

"Član 4 nije opcija, već institucionalna obaveza Fonda i sprovodi se u korist celog članstva", naveo je MMF u odgovoru, prenosi Blumberg.

"Sada verujemo da smo u situaciji da možemo da pružimo ekonomsku analizu", rekao je u jednom intervjuu Fondov direktor za Evropu Alfred Kamer.

I MMF i Rusija su odbili da razjasne ko je inicirao ponovno pokretanje analiza.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen rekla je nedavno u jednom intervjuu da nije protiv godišnjih pregleda ali da će biti problem ako Moskva dobije finansijsku podršku Fonda.

Rusija nije aplicirala za pomoć MMF od 2000.

MMF je saopštio da će njegovi službenici početi onlajn razgovore sa ruskim vlastima 16. septembra a zatim će otputovati u Moskvu na razgovore. Poseta bi trebalo da počne 1. oktobra, prema upućenima. Jedan od njih je rekao da je MMF pokušao da ubedi Rusiju da sastanci budu u trećoj zemlji.

Nedavno je Moskva imenovala Kseniju Judajevu, bivšu zamenicu guvernera ruske centralne banke, za predstavnicu u izvršnom odboru MMF. Ona je zamenila Alekseja Možina koji je na tom mestu bio od devedesetih.

U drugom kvartalu 2024. ruska ekonomija je zabeležila godišnji rast od 4%, procenila je u julu savezna statistička služba. Rast će verovatno usporiti u preostalom delu godine, prema ekonomistima koje je anketirao Blumberg.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP