Dansko logističko preduzeće DSV saopštilo je 13. septembra  da će za 14,3 milijarde evra od Nemačke železnice (DB) kupiti njenu logističku i transportnu filijalu DB Schenker, što je ujedno najveća akvizicija do sada za DSV i najveća prodaja u istoriji nemačke državne železnice.

Očekuje se da će transakcija biti finalizovana sledeće godine, a do 2027. će važiti odredba ugovora o očuvanju ugovornih socijalnih obaveza i svih radnih mesta.

DB Schenker, čije je sediše u nemačkom Esenu, prema sopstvenim podacima im oko 72.700 zaposlenih u 130 zemalja i spada u red najvećih logističkih firmi u svetu. DSV ima oko 75.000 zaposlenih u oko 100 zemalja.

Prema podacima DSV, dve firme će nakon spajanja imati zajedno oko 147.000 zaposlenih u više od 90 zemalja širom sveta i godišnji promet od oko 39 milijardi evra.

Firma DB Schenker posluje i na Balkanu, a u Srbiji ima u Šimanovcima centar za domaći i međunarodni transport i špediciju. Taj centar, prema podacima Privredne komore Srbije, zapošljava između 50 i 100 ljudi.

DSV je u saopštenju naveo da će spajanje povećati konkurentnost preduzeća i omogućiti ulazak na nova tržišta u sektoru koji je veoma dinamičan i u kojem vlada velika konkurencija.

Za finalizaciju preuzimanja potrebno je zeleno svetlo nadzornog odbora Nemačke železnice i ministarstva za saobraćaj, saopštio je DSV.

Prema tom saopštenju, Nemačka će tako postati ključno tržište za DSV i u njoj će ostati različite centralne nadležnosti, uključujući i sedište DB Schenker u Esenu.

U nemačkim gradovima je poslednjih nedelja i meseci održano nekoliko protesta radnika DB Schenker, koji strahuju za svoja radna mesta, preneli su ranije nemački mediji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Deutsche Bahn DB