Vlada koju Austrija dobije posle opštih izbora 29. septembra suočiće se sa rastućim pritiskom da diversifikuje energetsko snabdevanje, tj. odmakne se od ruskog gasa, i to baš u trenutku kada ekonomiji ne ide dobro.

Ne očekuje se da neka partija osvoji dovoljno glasova za većinu - istraživanja javnog mnjenja ukazuju na blago vođstvo krajnje desnice, prema Rusiji prijateljske Slobodarske partije slobode (FPO). Rezultat izbora, navodi se u Rojtersovoj analizi, mogao bi da utiče na brzinu energetske tranzicije Austrije.

Od agresije Rusije na Ukrajinu 2022, EU ide ka značajnoj zameni uvoza ruskog gasa. Međutim, alternativni energetski izvori su uglavnom skuplji i dodaju se na troškove inflatornog uticaja pandemije i rata.

Austrija je među zemljama koje najviše zavise od ruskog gasa u EU i u poslednje dve godine je inflacija u toj zemlji premašivala prosek Unije, iako je ekonomija bila u padu povučena Nemačkom, glavnim trgovinskim partnerom koji se bori sa energetskom tranzicijom i konkurencijom Kine.

"Ostale zemlje (EU) nisu srećne što Austrija još troši veliku količinu ruskog gasa", rekao je ekonomista austrijskog Instituta za ekonomska istraživanja Stefan Šiman-Vukan. "Veliki je politički pritisak da se iz toga povuče", dodao je, preneo je Rojters.

EU se obavezala da postepeno izbaci ruski gas do 2027. i austrijski ministar za energetiku iz redova Zelenih želi da ubrza taj proces. Ipak, u julu je gas iz Rusije činio 83% austrijskog uvoza. Poređenja radi, u 2023. je udeo gasa uvezenog iz Rusije u EU pao na 15%.

Zeleni, manji partner u vladi, predvodi napore da se dođe do alternativnih isporuka. Njihov partner, kancelar Karl Nehamer iz konzervativne Austrijske narodne partije (OVP) takođe je obećao da će zemlju odvići od ruskog gasa.

Ukazujući na isporuke iz npr. Norveške, u ministarstvu energetike kažu da su preduzeli mere da učine Austriju nezavisnom od ruskog gasa na dugi rok napominjući da zemlja ima dovoljan uvozni kapacitet za gas koji nije ruski preko Nemačke i Italije. Rekli su i da su veliki skladišni kapaciteti puni više od 90%.

"Velika zavisnost od isporuka ruskog gasa je vodeći ekonomski i bezbednosni rizik za Austriju", istaklo je ministarstvo u saopštenju. "Zato su za bezbednost naše zemlje ključni dalje smanjenje potrošnje gasa i prestanak kupovine ruskog gasa", dodaje se.

U FPO kažu da ruski gas mora da ostane deo austrijskog energetskog miksa, iako se njegova uloga smanjuje.

Istraživanja ukazuju da FPO ima podršku 27-29% birača, ili samo procentni poen više od OVP, dok se za još tri stranke predviđa da će osvojiti gotovo 10% ili više.

Ostale partije nisu spremne da uđu u vladu koju vodi lider FPO Herbert Kikl, što bi moglo da otvori vrata koalicijama koje su više posvećene distanciranju od Rusije, piše Rojters i dodaje da je u ovom trenutku veoma verovatno da će OVP biti deo postizborne koalicije.

Bez obzira ko bude na vlasti, moraće da se bavi ekonomijom kojoj centralna banka prognozira pad od 0,7% u 2024, odnosno drugu uzastopnu godinu pada.

U međuvremenu se ubrzavaju napori na diversfikaciji energetskog snabdevanja.

Vodeća bečka energetska kompanija Energija Beč nedavno je saopštila da će od 2025. napustiti ruski gas.

Međutim, rizik od energetske krize porastao je nakon što je Ukrajina objavila da neće produžiti ugovor sa Gaspromom o tranzitu.

Zvaničnici smatraju da Austrija može da upravlja eventualnom krizom i ukazuju da bi uvoz preko Italije i Nemačke i rezerve mogli da pokriju potrebe.

Političari su, navodi Rojters u analizi, željni da podstaknu tražnju ili nađu dodatne izvore za podizanje ekonomije. FPO i OPV obećavaju smanjenje poreza a socijaldemokrate, stranka levog centra koja je treća prema predizbornim anketama, predlažu poreze na bogatstvo i nasledstvo.

"Austrija je najbolji primer onoga što se dešava kada je inflacija previsoka, kao i negativnih posledica", rekao je vodeći ekonomista Rajfajzen banke internacional Gunter Dojber.

"Ako ste nekonkurentni u pogledu troškova i zarada, ljudi prestaju da ulažu, proizvodnja u Austriji postaje manje konkurentna", istakao je Dojber.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com