Francuska želi ponovo da otvori pregovore o Paktu o migraciji EU i testira ograničenja šengenskog sporazuma, najavio je novi francuski ministar unutrašnjih poslova Bruno Retajo ponavljajući ono što govori sve veći broj članica Unije.

Retajo je ranije ove nedelje rekao za francuski TV servis TF1 da propisi EU ne odgovaraju svrsi i da više nisu prikladni za "poremećaje migracija" koje, uveren je, osećaju Francuska i EU.

"Moramo da preispitamo zakonodavstvo EU koje više nije prilagođeno, na prvom mestu direktivu o 'vraćanju'... Vreme je da se pravila EU promene", rekao je francuski ministar, preneo je briselski portal Euraktiv.

Retorika novog ministra iznenadila je neke jer se na njegovo postavljenje gledalo kao na "maslinovu grančicu" krajnje desnice u zamenu za njihovu podršku lomnoj vladi Mišela Barnijea. On zaista nije gubio vreme da ispuni ta očekivanja.

Pored toga, njegove opaske doprinose rastućem horu nacionalnih vlada koje su poslednjih nedelja izrazile nezadovoljstvo politikom migracija Brisela, piše euractiv.com.

Tako je nova holandska vlada nedavno predstavila najoštriju reformu politike azila u savremenoj političkoj istoriji dok je Nemačka iznenadila EU objavljujući da će vratiti granične kontrole na kopnene granice na šest meseci.

Mađarska i Švedska, pored ostalih, takođe guraju agendu represivne imigracione politike, čak i kada to znači kršenje propisa EU.

"Mogli bismo da napravimo neku vrstu saveza sa drugim članicama koje žele da budu čvršće po pitanju imigacije", rekao je Retajo nagoveštavajući da bi ovo nacionalno nezadovoljstvo moglo da se pretoči u obnovljenu akciju na evropskom nivou.

Novi francuski ministar zapravo je predložio preispitivanje Pakta o azilu u migraciji, serije zakonodavnih dosijea EU usvojenih u maju nakon više godina međuinstitucionalnih pregovora.

Cilj Pakta, koji članice EU treba da implementiraju u naredne dve godine, jeste da ojača odgovor bloka na ilegalne migracije, bolje podeli odgovornost za kontrolu spoljnih granica EU sa zemljama u koje migranti prvo uđu, kao i da se primene provere pre nego što ilegalni migranti stupe na tlo Unije.

Jedan evroposlanik EPP rekao je za Euraktiv uz uslov da ostane anoniman da Pakt o migraciji ne pruža sva neophodna sredstva za zaštitu EU od ilegalne migracije.

"Politika povratka je i dalje blokirana... Takođe moramo da idemo napred sa daljim investicijama u infrastrukturu za zaštitu granica u zemljama prvog ulaska", dodao je evroposlanik.

Pakt o migraciji nije jedino o čemu Retajo i drugi iz EU žele da se ponovo pregovara. Oni su naime spremni da predlože i reviziju šengenskih sporazuma koji omogućavaju slobodu kretanja ljudi širom Unije.

"Soprovodili smo granične kontrole u novembru 2015. (posle terorističkih napada u Parizu). Hajde da vidimo koliko daleko možemo da idemo (da te provere budu stalne)" rekao je francuski ministar.

Trenutno osam članica ima na snazi granične kontrole, uglavnom pozivajući se na "pristisak migracije".

"Vidimo šta socijalistički kancelar radi (u vezi graničnih kontrola), šta ministar socijalista radi u Danskoj, šta premijer socijalista radi u Britaniji, to treba da nam bude poziv na buđenje", rekao je za vikend francuski premijer Barnije čiji čvrsti stavovi o imigraciji nisu tajna.

Prema pravilima EU, privremene granične kontrole su dozvoljene sve dok su opravdane Evropskoj komisiji. Učiniti ih trajnim, zahtevalo bi značajne pravne izmene.

Euraktiv dalje piše da će na novom evropskom komesaru za unutrašnje poslove i migracije, a za tu funkciju je kandidat Austrijanac Magnus Bruner, biti da radi sa članicama na pitanju migracije i koordiniše odgovor EU kako bi se izbegla fragmentacija politike.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajn je u pismu Bruneru o njegovoj misiji navela da će on nadgledati sprovođenje "nedavnih unapređenja šengenskog okvira" i usmeriti dalja razmišljanja na "inovativna operativna rešenja za borbu protiv ilegalne migracije".

Retajo je najavio i da će tražiti novi sporazum o migraciji sa zemljama Magreba koji bi ličio na model Italije i Albanije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP