Lideri nemačkih Zelenih, jedne od tri partije u problemima opterećenoj koaliciji kancelara Olafa Šolca, najavili su 25. septembra ostavke zbog najnovijeg u nizu razočaravajućih izbornih rezultata.

Porška Zelenima znatno je pala na izborima za Evropski parlament u junu a ovog meseca loše su prošli na izborima u tri pokrajine na istoku Nemačke. Birači su Zelene izbacili iz dva pokrajinska parlementa, poslednji put u nedelju u Bradenburgu.

Kopredsednik Zelenih Omid Nuripur u saopštenju novinarima naveo je da je rezultat u Brandenburgu dokaz najdublje krize stranke za deset godina, preneo je AP.

"Neophodno je i moguće je da prevaziđemo krizu", rekao je Nuripur dodajući da je vođstvo partije odlučilo da je "potreban novi početak". "Vreme je da sudbinu naše velike partije stavimo u nove ruke", istakao je kopredsednik Zelenih.

Nuripur i drugi lider stranke Rikarda Lang došli su na čelo Zelenih početkom 2022. nakon što su se njihovi prethodnici Robert Habek i Analena Berbok priključili Šolcovoj vladi kao zamenik kancelara odnosno ministarska spoljnih poslova.

Od tada Zeleni gube na popularnosti. Pred parlamentarne izbore koji se očekuju 2025. u anketama vodi mejnstrim konzervativna opozicija (CDU/CSU) a dobar rezultat beleži i krajnje desničarska Alternativa za Nemačku.

Nuripur je rekao da je plan da se novi lideri izaberu na ranije zakazanom partijskom kongresu sredinom novembra.

"Potrebna su nova lica da izvedu partiju iz krize", rekla je kopredsednica Zelenih Lang, preneo je AP.

Lang i Nuripur nisu deo Šolcovog kabineta tako da njihova odluka neće uticati na pet ministara iz redova Zelenih.

Na izborima za Evropski parlament Zeleni su dobili 12% glasova nakon 20,5% pet godina ranije a posebno su podbacili sa glasovima mladih.

Na parlamentarnim izborima u Nemačkoj 2021. Zeleni su osvojili 15% glasova. Berbok se tada kandidovala za kancelarku.

Berbok je u julu rekla da se neće ponovo kandidovati za kancelarku na izborima u septembru 2025.

Njena partija još nije odlučila da li će ponovo istaći kandidata za kancelara, mada se veruje da bi Habek "rado trčao tu trku".

Habek je za agenciju dpa rekao da je ostavka lidera "velika usluga za stranku" i da oni "krče put za snažan novi početak".

Inače, u nemačkoj vladi stalne su tenzije između Šolcovih socijaldemokrata, Zelenih i liberalne Slobodne demokratske stranke (FDP), uključujući oko plana Habekovog ministarstva ekonomije i klime za zamenu fosilnog goriva za grejanje "zelenim" alternativama.

Do tenzija sa FDP, kojima je podrška na izborima u tri pokrajine pala na "mikroskopski nivo", dolazi i zbog toga što Zeleni zagovaraju napuštanje nuklerane energije i imaju relativno liberalan pristup migraciji.

U međuvremenu se nemačka ekonomija bori da ostvari neki rast.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP