Gotovo 30 kompanija iz sektora odbrane u EU, isključujući francuske, učestvovalo je u definisanju ko bi mogao da ima pristup fondovima Unije u okviru Evropskog odbrambenog programa (EDIP).

U dokumentu o stavu koji je ove nedelje poslat zemljama EU i koji je potpisalo nekoliko članica Evropskog udruženja za odbrambenu industriju (ASD), firme poput Leonarda, Saba, PGZ, Rajnmetala, Kongsbera i Patrije veruju da fondovi EU moraju da idu kompanijama koje imaju kontrolu nad proizvedenom opremom.

Ostavljen je prostor i za fondove za proizvode koji sadrže komponente koje nisu iz EU, preneo je briselski portal Euraktiv.

Među potpisnicima nije nijedna sasvim francuska kompanija jer su MBDA, KNDS i Erbas evropske firme.

Francuske kompanije, kao što su Arkis (Arquus), Safran, Teles (Thalès) i Daso (Dassault), nisu potpisale dokument jer se zalažu za strože kriterijume oko udela sadržaja koji nije iz EU u proizvodnji i nabavci subvencionisanih proizvoda, reklo je za Euraktiv nekoliko ljudi uključenih u izradu zajedničkog stava.

Jedan od dva kriterijuma da kompanija dobije novac EU trebalo bi da bude udeo sadržaja EU ili komponenti iz trećih zemalja u proizvodu, bez obzira da li su sredstva za podršku javnih nabavki ili proizvodnih kapaciteta, naveli su autori dokumenta.

U konačnom stavu navodi se da udeo iz EU treba da bude 65%. "Istovremeno se ne isključuje mogućnost bonusa za slučaj kada je taj udeo veći", navodi se u dokumentu. Ta opcija, podseća Euraktiv, nije predvđena u nacrtu teksta Evropske komisije.

Međutim, nije definisano šta "sadržaj EU" znači i potpisnici ukazuju da je ključno da se utvrdi jasna i transparentna metodologija računanja sadržaja u proizvodu.

Industrija se bavila i drugim kriterijumom podobnosti za fondove EU - novim konceptom "dizajna autoriteta" koji daje prvu definiciju evropske ili kompanije EU.

Taj kriterijum gotovo cela industrija i članice EU, uključujući Francuski, smatraju ključno važnim.

Navodi se i da je rat u Ukrajini pokazao koliko je značajno za kompanije da su u stanju da brzo i lako modifikuju opremu u skladu sa potrebama korisnika.

Stručnjaci iz članica EU 27. septembra nastavljaju pregovore o nacrtu teksta Komisije a ambasadori će 2. oktobra razmotriti ishod ekspertskih pregovora.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com