Od Marin Le Pen, do Matea Salvinija i Gerta Vildersa, evropska krajnja desnica proslavlja pobedu antiimigrantske, prema Rusiji prijateljske Slobodarske partije (FPO) na izborima u u Austriji.

Na izborima 29. septembra FPO predvođen Herbertom Kiklom dobio je 29% glasova, gotovo dvostruko više nego na prethodnim, pokazuju preliminarni rezultati koje prenosi Politiko.

Rezultati pokazuju i da je FPO dobio za tri procentna poena više od konzervativne Narodne partije (OVP) kancelara Karla Nehamera.

Na trećem mestu završila je Socijaldemokratska partija sa 21% glasova, što joj je najslabiji rezultat u istoriji.

Zeleni, koji su u aktuelnoj vladi sa OVP, takođe su znatno podbacili i dobili samo 8% dok je liberalni NEOS bio drugi pobednik izbora sa više od 9% glasova.

Kikl, bivši ministar unutrašnjih poslova koji je na čelu FPO od 2021, prima čestitike sa svih strana Evrope.

Lider holandske Partije za slobodu Vilders napisao je na društvenim mrežama: "Pobeđujemo! Vremena se menjaju! Identitet, suverenitet, sloboda i nema više ilegalne imigracije/azila ono je za čim žude desetine miliona Evropljana".

Kiklov francuski saveznik Nacionalno okupljanje takođe je oduševljen. Šefica stranke Marin Le Pen rekla je da pobeda FPO "potvrđuje trijumf naroda".

Lider italijanske Lige, zamenik premijera Salvini, nazvao je jučerašnji dan "istorijskim danom u ime promena".

"One koji govore o 'krajnjoj desnici' podsećamo da je jedina ekstremna stvar u Beču želja za promenom koja vraća u centar vrednosti rada, porodice i bezbednosti", istakao je Salvini, preneo je Politiko.

FPO su pedesetih godina prošlog veka osnovali bivši članovi SS i drugi nacistički veterani na platformi protivljenja strancima i uz obećanje da će podći "tvrđavu Austriju" da zaustave migrante.

Lideru FPO "istorijsku pobedu" je čestitao i mađarski premijer Viktor Orban. On je rekao da je to "još jedna pobeda za Patriote", odnosno novoosnovanu grupu krajnje desnice u Evropskom parlamentu.

Čestitka je stigla i iz susedne Češke, od bivšeg premijera Andreja Babiša. "Orban je bio u pravu kada je istakao da Patriote za Evropu jačaju iz dana u dan", naveo je Babiš.

Gardijan piše da se očekuje da pregovori novoj vladi traju nekoliko nedelja. Bez obzira na ishod, čini se da je OVP spreman da ostane na vlasti, bilo u savezu sa krajnjom desnicom ili u "nezgrapnoj trosmernoj" koaliciji bez presedana sa manjim centrističkim vladama, slično nepopularnoj nemačkoj vladi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP