Premijer Portugalije Luiš Montenegro ponovio je da je cilj njegove vlade da ojača konzularnu mrežu zemlje i da, zajedno sa Brazilom, izdejstvuje da portugalski postane zvanični jezik UN.

Montenegro je na prijemu organizovanom za predstavnike Saveta portugalskih zajednica u Sao Bentu rekao da je vlada "snažno posvećena veoma bliskim odnosima sa portugalskim zajednicama", preneo je briselski Euraktiv pisanje portugalske agencije Lusa.

"Savet portugalskih zajednica je dobro uspostavljena institucija, druga te vrste po starosti u Evropi, i to je konsultativno telo bez koga ne može nijedna vlada - a ova sigurno neće", istakao je portugalski premijer.

Vlada namerava da "učini rad konzularne mreže dinamičnijim i efikasnijim do kraja mandata", dodao je Montenegro.

Uz podršku portugalskim zajednicama, drugi cilj je da portugalski postane zvanični jezik UN.

Montenegro je rekao da je za vreme nedavnog boravka u Njujorku, na Generalnoj skupštini UN, razgovarao sa predsednikom Brazila Lulom da Silvom kako bi iskoristio njegovu spremnost da zajedno investiraju u to da portugalski postane zvanični jezik UN.

"Biće to korak koji će biti izuzetan, ako uspemo da ga realizujemo", rekao je portugalski premijer, prenela je lusa.pt.

U tom kontekstu, Montenegro je rekao da Brazil, "zbog svoje veličine, jer ima oko 220 miliona građana koji govore portugalski, ovde očigledno mora da se potrudi".

"Ali Portugal nije van jednačine, kao ni druge zemlje u kojima se govori portugalski. To će biti način da maksimalno povećamo  vrednost jezika za celu zajednicu", rekao je premijer.

Odlazeći predsednik Saveta portugalskih zajednica Flavio Martins rekao je da ta organizacija okuplja poslovne ljude, radnike i studente iz zemalja u koje Portugalci emigriraju.

"Imamo poverenja u portugalsku vladu... Mi smo Portugalci kao i oni koji žive u Portugalu. Branimo Portugal u inostranstvu", dodao je Martins, prenela je agencija Lusa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta