Predsednik Bugarske Rumen Radev razgovarao je 9. oktobra u Sofiji sa predstavnicima kineske kompanije koja u Bugarskoj dovršava izgradnju pogona za proizvodnju aluminijumskih delova za električne automobile, i tom prilikom izrazio zadovoljstvo razvojem odnosa dve zemlje.

Radev je, kako je prenela agencija BTA, razgovarao sa Luo Šibingom, glavnim menadžerom i većinskim vlasnikom kompanije Šangaj Unison Aluminijum prodakts, koja preko svoje filijale ZS Jurop u industrijskoj zoni kod Plovdiva gradi fabriku u kojoj će se proizvoditi aluminijumske šasije i kućišta za baterije.

Fabrika, koja treba da počne da radi pre kraja godine, u početku će zapošljavati 150 do 200 radnika, ali su počevši od 2025. planirane druga i treća faza u kojima će proizvodnja biti proširena.      

Prema rečima Luo Šibinga, sa tim fazama će se ukupno ulaganje kineskih investitora popeti na oko 153 miliona evra.

Pozdravljajući namere da se pojača prisustvo kineskih privrednika u Bugarskoj, Radev je "istakao odlične makroekonomske uslove koje njegova zemlja nudi stranim kompanijama".

On je ocenio da je otvaranje kineske fabrike u Bugarskoj jasan pozitivan signal razvoja bilateralnih ekonomskih odnosa.

Radev je istakao i značajan potencijal za investicionu saradnju Bugarske i Kine, a ocenio je i da bi uspostavljanje direktne avionske linije između Sofije i Pekinga doprinelo komunikaciji poslovnih ljudi, unapredilo ekonomsku razmenu i turizam, prenela je BTA.

Kompanijia ZS Jurop je registrovana u avgustu 2023. godine u Sofiji, a njene delatnosti su proizvodnja aluminijuma i automobilskih delova, pisali su ranije mediji. Kineski državljanin Šibing većinski je vlasnik firme Šangaj Unison Aluminum, sa oko 62% akcija, a ostatak kapitala drže različiti fondovi.

Mediji ocenjuju da je projekat kod Plovdiva deo plana kineske grupe za ekspanziju na evropsko tržište, a da već i ime filijale ZS Jurop ukazuje da ona treba da bude kapija za ulazak na evropsko tržište.

Istovremeno sa registracijom ZS Jurop, Šangaj Unison Aluminijum prodakts je registrovao i kompaniju u Meksiku, ZS automobilski delovi Meksiko, koja je fokusirana na severnoameričko tržište.

Očekuje se, međutim, da će projekat na severu Meksika, čija je realizacija takođe počela ove godine, biti znatno veći od onog u Bugarskoj jer je planirano da pogon zaposli 3.000 ljudi, uz ulaganje od oko 400 miliona dolara, piše bugarski ekonomski portal Kapital insajts.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Kabinet predsednika Bugarske