Na optužbe portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove da Rumunija nastoji da "anektira" Moldaviju, rumunski premijer Marsel Čolaku odgovorio je da Rusija "očajnički" pokušava da promeni put Moldavije ka EU.

U saopštenju od 10. oktobra rumunska vlada tvrdi da "agresivna" propaganda Rusije iskrivljuje istorijske činjenice i ignoriše realnost i da joj se mora suprostaviti svim raspoloživim sredstvima kako bi se osigurala  evrointegracija Moldavije, preneo je briselski Euraktiv.

"Ruske vlasti očajnički pokušavaju da dezinformacijama skrenu Moldaviju sa njenog evropskog puta", istakao je Čolaku i zatražio od moldavskih lidera da ostanu čvrsti i da ne budu "zastrašeni" takvom taktikom.

Saopštenje je usledilo pošto je Zaharova iznela više optužbi na račun Kišinjeva i Bukurešta tvrdeći da Rumunija nastoji da "anektira" Moldaviju.

Istorijski, teritorija današnje Moldavije bila je deo Rumunije u međuratnom periodu. Danas dve zemlje imaju bliske odnose a moldavski zvanični jezik je rumunski, što Moskva često koristi da tvrdi da je ambicija Bukurešta "aneksija" Moldavije.

"Rumunija stoji rame uz rame sa Moldavijom u ostvarivanju evropskog sna", dodao je Čolaku, preneo je Euraktiv.

Zaharova je na konferenciji za štampu ranije ove nedelje dala opširnu izjavu o "situaciji u Moldaviji" ponavljajući uobičajene kritike moldavskog proevropskog rukovodstva dok se ta zemlja sprema za predsedničke izbore 20. oktobra, javila je agencija News.ro.

Prozapadna predsednica Moldavije Maja Sandu boriće se 20. oktobra za drugi mandat. Istog dana biće održan i referendum o pristupanju EU.

Zaharova je govoreći o poseti rumunskog premijera Kišinjevu početkom meseca istakla da Čolaku ohrabruje moldavske lidere da osiguraju da građani "jasno shvate da je budućnost Moldavije u EU".

"Ali čemu oklevanje? Trebalo je samo da kaže: ne u EU, nego u Rumuniji. To je ono što oni žele", rekla je Zaharova.

Ona je takođe citirala Čolakua da je rekao da Rusija "vodi Moldaviju u izolaciju i siromaštvo" i sarkastično dodala: "Vidimo koliko je EU prosperitetna".

Čolaku je odgovorio da želja Moldavije da se pridruži EU odražava izbor te zemlje - stabilnost, prosperitet i zajednicu zajedničkih vrednosti i principa, stvari koje Rusija nastavlja da "krši napadajući svoje susede konvencionalnim i hibridnim sredstvima, uz očigledno nepoštovanje međunarodnog prava".

Zaharova je istovremeno saopštila da je rumunski konzulat u Rostovu na Donu obavešten o zatvaranju 14. oktobra, na osnovu odluke Moskve s kraja 2023.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service/Lucian Spataru