Vlada Rumunije odobrila je stvaranje državne železničke kompanije koja će zadovoljiti potrebe odbrane, čime se ta zemlja uskladila sa inicijativom EU o vojnoj mobilnosti.

Nova kompanija imaće zakonsku obavezu da se bavi rumunskim strateškim transportom. Time će obezbediti da zemlja ima pouzdanu opciju u situacijama kada privatne transportne kompanije mogu da odbiju ili da nisu u stanju da pruže određene železničke usluge, posebno u vreme kriza, piše Euraktiv Rumunija.

"Vanredni događaji" 2020-2023. ukazali su na potrebu države za pouzdanim železničkim prevoznikom  sposobnim da prevozi vojsku, opremu, mašine i naoružanje u slučaju vojne mobilizacije, za Rumuniju ili njene strateške partnere.

Kompanija će takođe ubrzati isporuku humanitarne pomoći zonama sukoba podržavajući napore međunarodne  saradnje, preneo je euractiv.ro.

Pored vojnih potreba, nova kompanija imaće ključnu ulogu u transportu osnovnih dobara, kao što su žito, sirovine i gorivo, pomažući tako da se spreči potencijalna kriza u vezi sa hranom ili energijom.

Uz svoju stratešku ulogu, državna kompanija će delovati i na tržištu zelezničkog prevoza tereta dopunjujući postojeće usluge kako bi zadovoljila šire potrebe tržišta.

Vojna mobilnost, koju je Evropska komisija uvela za budžetski period 2021-2027, takođe je deo uredbe o Instrumentu za povezivanje Evrope 2021-2027.

Prema Komisiji, vojna mobilnost je od vitalnog značaja za bezbednost i odbranu Evrope jer bi vojske članica EU trebalo da mogu da brzo i u velikim razmerama odgovore na krize na spoljnim granicama EU i šire.

Rumunija se obavezala da unapredi vojnu mobilnost kroz svoje učešče u Stalnoj strukturisanoj saradnji (PESCO) i ponovo je potvrdila tu posvećenost na samitu NATO u junu 2018, podseća euractiv.ro.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com