Italijanska vlada premijerke Đorđe Meloni radi na uredbi o izmenama liste sigrnih zemalja kako bi se prevazišle zakonske prepreke za sprovođenje italijansko-albanskog modela migracije, nakon što je sud naložio da se prvih 12 migranata poslatih u Albaniju po tom modelu vrati u Italiju.

Nakon sudske odluke, Meloni je za 21. oktobar sazvala sednicu vlade kako bi se našlo zakonsko rešenje. Rekla je da je na vladi a ne na pravosuđu da "odluči koje su zemlje bezbedne", preneo je Euraktiv Italija.

Ministri spoljnih poslova, pravosuđa i unutrašnjih poslova za vikend su radili na nacrtu uredbe sa predlogom da se lista sigurnih zemalja ažurira svakih šest meseci, preneo je Korijere dela Sera.

"Definicija sigurne zemlje ne može biti ostavljena pravosuđu; to je politička odluka, doduše u okviru međunarodnog prava", rekao je ministar pravde Karlo Nordio u intervjuu za Republiku za vikend.

Za Meloni je odluka suda "predrasuda". Prokomentarisala je da je "veoma teško raditi i pokušati dati odgovor narodu kada nas opstruiše deo institucija koji bi trebalo da pomogne".

U direktnijem saopštenju partija Đorđe Meloni Braća Italije optužila je deo pravosuđa da "politizuje" i nastoji da se "suprotstavi vladi".

Sporazum o migraciji Italije i Albanije, koji predviđa da Albanija na svojoj teritoriji uredi izbegličke centre za migrante koje italijanske vlasti pronađu u međunarodnim vodama, privukao je pažnju britanskog premijera Kira Starmera i Evropske komisije.

Komisija je u pismu Evropskom savetu navela da će EU "moći da izvuče praktične pouke iz ovog iskustva".

Sud u Rimu 18. oktobra je presudio protiv zadržavanja migranta u italijanskom centru za repatrijaciju u Albaniji koji je uspostavljen bilateralnim sporazumom. Ta odluka je u skladu sa odlukom Suda pravde EU od 4. oktobra.

Prema odluci suda EU, članice ne mogu da deportuju migrante, čak ni one kojima su odbijeni zahtevi za azil, u treće zemlje u kojima preti opasnost od smrtne kazne, torture ili neljudskog tretmana.

U međuvremenu italijanske opozicione partije nastavljaju da se protive sporazumu Italije i Albanije, piše euractiv.it.

Nakon odluke suda u Rimu, Demokratska partija, Pokret pet zvezda i Liga zelenih i levice postavili su Evropskoj komisiji pitanje da li Brisel namerava da pokrene postupak protiv Italije zbog sporazuma o migraciji sa Albanijom.

U Albaniji je vest o vraćanju migranata u Italiju izazvala podsmeh i mnogo lažnih oglasa na društvenim mrežama o "povoljnom iznajmljivanju soba".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP