U Mađarskoj je snimljena jedna od najskupljih serija u televzijskoj istoriji Evrope "Uspon gavrana", istorijska drama o životu Janoša Hunjadija, u Srbiji poznatog kao Sibinjanin Janko, a pojedini kritičari ocenili su da kroz seriju provejavaju politički stavovi desničarske vlade premijera Viktora Orbana.

Serija od deset epizoda je u saradnji sa Nemcima i sa austrijskom javnom televizijom ORF snimljena sa budžetom od 56 miliona evra i za nešto više od 170 dana. Na džinovskim filmskim setovima nedaleko od Budimpešte bilo je angažovano na stotine statista i oko 100 konja.

Glavni junak je mađarski vojskovođa Janoš Hunjadi, otac budućeg kralja Matije Hunjadija, odnosno Matije Korvina, po latinskom nazivu korvus za gavrana, koji je krasio porodični grb Hunjadija. Janoš hunjadi je 1456. kod Beograda naneo odlučujući poraz osmanskoj vojsci sultana Murata drugog.

Deo zapleta su i političke spletke na evropskim dvorovima, koje Hunjadiju otežavaju borbu protiv Turaka.

Agencija dpa piše da bi sadržaj mnogim gledaocima mogao da liči na narativ sadašnje desničarske i populističke vlade premijera Viktora Orbana.

"Hrabri borac, koji na granicama zemlje tera uljeze i istovremeno mora da se suprotstavlja intrigama neprijateljski nastrojenih evropskih sila", piše nemačka agencija, dodajući da je projekat sa približno polovinom novca finansirao mađarski Nacionalni filmski institut (NFI).

Mađarski NFI je već 2022. godine izdvojio više od 60 miliona dolara za izradu i snimanje više od 100 ambicioznih projekata, a veći deo novca je otišao u raskošne istorijske produkcije sa snažnim nacionalističkim prizvukom. Dpa podseća da na  ključnim mestima u medijskoj i filmskoj industriji u Mađarskoj sede ljudi od poverenja Viktora Orbana.  

Kritičari u Mađarskoj ukazuju da se novac govoto uopšte više ne ulaže u serije ili filmove koji se bave kontroverznim temama.

Ipak, tvorci serije "Rise of the Raven" tvrde da ona nipošto nije zamišljena kao propagandistička i da u surotnom uopšte ne bi učestvovali u njenom snimanju.

Režiserka pojedinih epizoda Orsi Nađpal kaže da su centralne teme serije u konačnici izdaja i poštenje, a da su i likovi neprijatelja, na primer i samog sultana Murata, prikazani vrlo izdiferencirano.

I nemački kofinansijeri iz kompanije Beta-film kažu da je taj deo srednjovekovne istorije Evrope zaslužio ekranizaciju i da ga gledaoci upoznaju.

Ipak, autori filma priznaju da s obzirom na rastuću ksenofobiju ne mogu da garantuju da serija neće privući naklonost pogrešnih krugova i pogrešna tumačenja.

Serija je premijeru imala 22. oktobra na najvećoj televizijskoj smotri u svetu Mipcom, u Kanu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: IMDB