Angloholandska naftna i gasna kompanija Šel planira da izgradi najveću fabriku za proizvodnju zelenog vodonika u Evropi. Fabrika će biti napravljena u Roterdamu i počeće da radi 2025, saopštio je taj energetski gigant.

Nova fabrika, Holand Hidrogen I, moći će da proizvode do 60.000 kilograma vodonika dnevno.

Za proizvodnju će biti korišćena obnovljiva energija dobijena iz priobalnog vetroparka Holandse Kust, koji je takođe delom u vlasništvu Šela.

Dobijenim vodonikom će se snabdevati postrojenje "Šel enerdži end kemikals park" u Roterdamu, gde će zameniti deo "sivog" vodonika koji se koristi u toj rafineriji.

U saopštenju se navodi da nova fabrika pokazuje kako se nova energetska rešenja mogu iskoristiti da se ispune potrebe društva za čistijom energijom.

"To je takođe još jedan primer napora i posvećenosti Šela da postane preduzeće sa nultom emisijom štetnih gasova do 2050", izjavila je izvršna potpredsednica za energetska rešenja u kompaniji Ana Maskolo.

Ona je dodala da će obnovljivi vodonik igrati ključnu ulogu u energetskom sistemu budućnosti, a da je ovaj projekat važan korak koji će pomoći da se iskoristi taj potencijal vodonika.

U saopštenju kompanije se ističe da izgradnja fabrike Holand Hidrogen I predstavlja značajnu prekretnicu i za Holandiju i za Šel u vodoničnoj ekonomiji.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com