Bugarski parlament je zadužio prelaznu vladu da ubrza procedure i sklopi sporazum o isporuci nuklearnog goriva koje nije iz Rusije za dva sovjetska reaktora u elektrani Kozloduj. Do sada je to gorivo Bugarima isporučivala samo Rusija.

Predlog da se ubrzaju procedure dao je GERB, partija bivšeg premijera Bojka Borisova. Prema toj partiji, vlada mora hitno da garantuje energetsku i nacionalnu bezbednost tako što će obezbediti alternativu ruskom gorivu za nuklearnu elektranu.

Brojni poslanici podržali su predlog GERB, što znači da prelazna vlada sada mora da obezbedi prvu isporuku nuklearnog goriva koje nije rusko najkasnije do aprila 2024. i taj ugovor mora da bude potpuno nezavisan od ruskih isporuka.

U odluci parlamenta navodi se da vlada mora da preduzme neophodne mere da osigura aktivosti regulatorne agencije za nuklearnu energiju na licenciranju i isporuci nuklearnog goriva do 2024.

Protiv odluke bile su proruske partije koje veruju da predlog GERB ide u korist američke kompanije Vestinghaus.

"Polovina reaktora u Ukrajini radi na Vestinghausovo gorivo. Međutim, ponavljam, ne piše da će gorivo biti iz Vestinghausa. Ovde piše da gorivo ne sme da ima ruske komponente da bi se izbegle sankcije", navodi se u saopštenju partije Preporod.

Odgovorio je predsednik komisije za energiju Delijan Dobrev (GERB) koji je rekao da gorivo može da dođe iz francuske kompanije Framatome ili američkog Vestinghausa.

Krajem oktobra vršilac dužnosti ministra energetike Rosen Hristov najavio je da vlada sprema tender za isporuku nuklearnog goriva za Kozloduj. Čini se da će glavni ponuđači biti francuska i američka kompanija.

Framatome već radi na uklanjanju ruske tehnologije i komponenti u Kozloduju i za nekoliko godina neće biti ruske tehnologije, rekao je Hristov.

Kozloduj ima ugovor sa ruskom kompanijom TVEL o isporuci nuklearnog goriva do kraja 2024.

Nuklearna elektrana proizvodi oko trećine struje u zemlji i ključna je za očuvanje izvoza struje u susedne zemlje.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Shutterstock.com