Specijalni izaslanik norveškog premijera za energetiku Andreas Eriksen ocenio je 17. novembra u Beogradu da je u vreme neizvesnosti cilj obezbediti sigurnije izvore energije i dodao da je potrebno ojačati prekograničnu saradnju u toj oblasti.

"Naš zajednički izazov je da obezbedimo sigurnije izvore energije u ovo vreme neizvesnosti i moramo delovati odmah kako bismo obezbedili dobru budućnost za naše narode", rekao je Eriksen novinarima nakon regionalne konferencije, u organizaciji ambasada Norveške u Beogradu i Sarajevu.

Eriksen je pozdravio napore Srbije da na tome radi i rekao da će to doprineti "da okruženje bude izdržljivije, jače, više prijateljski nastrojeno prema investitorima".

Na regionalnoj konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu" učestvovali su, uz brojne druge zvaničnike, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazović, i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.   

Eriksen je najavio i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti Norvešku za dve nedelje, kako bi se nastavili razgovori o saradnji u oblasti energetike.

Eriksen je za konferenciju u Beogradu rekao da je takav skup, gde su se, osim političara, okupili i predstavnici kompanija koje se bave obnovljivim izvorima energije, jedan od načina da se region Balkana napravi otpornim, integrisanim i jačim u oblasti energetike.

Istakao je da je pitanje energetske bezbednosti, po pitanju sigurnosti snabdevanja i cena, na vrhu agende većine država, a istovremeno se nastavljaju napori da se nađe rešenje za problem klimatskih promena, a i da zelena tranzicija bude "fer za sve uključene u taj proces".

On je dodao da se sa takvim izazovom države mogu suočiti samo ukoliko postoji otvoren dijalog između njih.

Na skupu je govorio i o iskustvima Norveške u oblasti energetike i izrazio nadu da će iz iskustva Norveške i zemlje Zapadnog Balkana "moći nešto da nauče tokom tranzicije".

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da su tržišta na Zapadnom Balkanu mala i da je potrebno regionalno tržište radi jednostavnijeg pristupa finansijama i snažnijeg partnerstva s privatnim sektorom.

"Bez ikakve sumnje, u ovim veoma teškim vremenima, ono što smo već rekli kada smo započeli Otvoreni Balkan i kada smo se zalagali za širu regionalnu saradnju postaje sve očiglednije. Moramo da regionalizujemo naša tržišta i kada je reč o energetici i da idemo izvan našin granica. Mi smo mala tržišta, ako se nečime bavimo izolovano to može da bude samo skuplje", rekao je Rama novinarima.

Dodao je da bi regionalni pristup oblasti energetike pomogao da države u regionu imaju "daleko jednostavniji pristup finansijama i snažija partnerstva sa privatnim sektorom".

Ocenio je da je današnja konferencija veoma važna jer su započeti razgovori sa ljudima koji imaju najviše znanja - a to su Norvežani.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je rekao da je zajednički zaključak konferencije da su zemlje Zapadnog Balkana izuzetno otvorena za iskustva skandinavskih zemalja naročito Norveške kada je u pitanju izgradnja novih energetskih objekata.

Abazović je rekao da je očekivanje svih zemalja Zapadnog Balkana da se umanji energetska zavisnost i ide ka izgradnji energetskih objekata za obnovljive izvore energije.

Rekao je da je najviše reči bilo o proizvodnji zelene enegije, odnosno obnovljivih izvora energije što je posebno značajno za Crnu Goru koja želi da se tretira kao zelena destinacija. Cilj je da se krene u izgradnju novih energetskih objekata, naročito vetroelektrana i solarnih elektrana, rekao je Abazović.

Rekao je da su Norvežani već prisutni i u Srbiji i u Albaniji, a u Crnoj Gori kroz mini-hidroeleketrane, ali bi Crna gora želela da bude ulaganja u značajnije enegetske objekte da bi se umanjili šokovi koji nastaju.

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski je rekao da je prilika da se iskoriste mogućnosti zelene energije u zemljama Zapadnog Balkana i da se region razvije kao mesto stvaranja zelene energije.

"Posleđih godna videli smo podele i nerazumevanje ali proteklih godina videli stvaranje regiona saradnje, dobrih susedskih odnosa između ovih zemalja. Saradnja je jedini načinn da se prevaziđe kriza i stvori stabilniji sistem koji će dovesti više investitora, jer ni jedna zemlja ne može sama da reši probleme", rekao je Kovačevski.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija ocenio je da postojeće proizvodne kapacitete električne energije u BiH treba modernizovati i povećati ih, ali ih zadržati u državnom vlasništvu.

Dodao je da je učešće države jedini način da se obezbedi sigurnost da će struje uvek biti dovoljno, pa je tako rekao i da se zalaže i za obnovljive izvore energije po principu javno-privatnog partnerstva.

Ukazao je da je najveći problem energetskih postojenja u BiH što su davno izgrađena, sem jedne nove termoelektrane koja je izgrađena pre par godina.

Izvor: Dnevni Evropski servis

Foto: Beta