Predstavnici Evropske unije, Ujedinjenih nacija i ambasadori u Srbiji izrazili su 13. septembra nadu da će šetnja u okviru LGBT manifestacije Evroprajd u Beogradu biti održana u subotu 17. septembra, nakon odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da ne dozvoli tu šetnju iz bezbednosnih razloga.

Oni su na Međunarodnoj konferenciji za ljudska prava u beogradskom Domu omladine, koja se održava u okvriu "Nedelje ponosa", pozdravili što je i predsednica vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala na konferenciji, ali istakli da će "oči Evrope ove nedelje biti uperene u Srbiju".

U svom obraćanju na konferenciji, Brnabić je istakla da je zadovoljna što je Beograd izabran za domaćina te evropske manifestacije i dodala da će glavni grad Srbije biti prvi domaćin koji dolazi van EU i koji je sa prostora jugoistočne Evrope.

Ona je ocenila da LGBT zajednica u Srbiji, koja je još uvek izložena diskriminaciji i nasilju, ne veruje vlastima, naglašavajući da tek treba da se radi na Zakonu o istopolnim zajednicama i drugim pravima te zajednice.

Brnabić je istakla i da ne može da prihvati postavljanje granica između pojedinaca, samo zbog njihove seksualne orijentacije.



Zamenica premijera Belgije Petra de Suter istakla je da je brinu dešavanja u Srbiji u prethodnih nekoliko nedelja, kao i ono što je izgovoreno.

"Prečesto vidimo LGBTQ+ osobe kao šahovske figure u političkoj igri, a ta igra je često predvođena konzervativnim pokretima, koji se često protive i drugim ljudskim pravima", naglasila je.

Ona je istakla da borba za prava LGBTQ+ zajednice nije ništa drugo do borbe za jednaka prava za sve i da ta zajednica traži osnovna ljudska prava, da, kao i svi drugi, žive dostojanstveno i bez diskriminacije.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoa Žakob ocenila je da je zabrana šetnje diskriminatorne prirode, ali je dodala da se nada da će doći do zajedničkog rešenja i održavanja šetnje.

"U suprotnom, kakvu poruku šaljemo", upitala je ona.

Žakob je izrazila zabrinutost što se u 2022. godini u Srbiji "sve zaustavilo", kada su u pitanju prava LGBTQ+ osoba, navodeći da se još uvek čeka na implementaciju Akcionog plana za borbu protiv diskriminacije, kao i da se predlaže ponovna izrada zakona o istopolnim zajednicama.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre naglasio je da je teško zamisliti Evroprajd bez šetnje, i dodao da se nada da će šetnja biti organizovana mirno i bezbedno, nakon što su organizatori Evroprajda najavili da će je svakako biti.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper je, u svom obraćanju, kazao da nije video LGBT zastave na državnim institucijama, iako je država dala podršku organizaciji manifestacije Evroprajd.

Konferenciji je prisustvovao i veliki broj ambasadora i predstavnika diplomatskog kora u Srbiji, kao i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Početak konferencije obeležio je ulazak više desetina LGBTQ+ aktivista u salu Doma omladine, koji su zviždali premijerki Ani Brnabić i uzvikivali "Hoćemo Prajd", "Prajd je protest", "Hoćemo naša ljudska prava", "Šetajmo u subotu" i pozivali premijerku da im se pridruži.

Brnabić tvrdi da je diskriminisana i od LGBT zajednice i od onih koji diskriminišu tu zajednicu

Premijerka je izjavila da je ona "jedina osoba u Srbiji koja je diskriminisana od strane LGBT zajednice i od strane onih koji diskriminišu tu zajednicu", pošto su je aktivisti dočekali zvižducima.

Brnabić je na konferenciji kazala da ni sama nema sva prava, da nije u braku, da ne može da usvoji dete, posle čega su je aktivisti, okupljeni u sali Doma omladine, pozvali da 17. septembra šeta sa njima i uzvikivali "Šetajmo u subotu", na šta im je premijerka na engleskom jeziku odgovorila: "Niko ne može da vas spreči".

Brnabić je kazala da je prvi političar u zemlji i regionu koji se nije plašio ili bio posramljen što je gej.

"Možda vam se to ne sviđa, ali ja se borim za vaša prava i radim najbolje što mogu", rekla je premijerka.

Ocenila je da je podigla vidljivost LGBT zajednice i pomerila granice "za bar jedan metar" samim tim što je gej premijerka na Balkanu.

Dodala je da bez njene podrške i potpisivanja pisma preporuke, Evroprajda ne bi bilo ove godine u Beogradu.

Tekst je objavljen u okviru Programa tranzicione saradnje Republike Češke.

Izvor: Beta

Foto: Beta