Ministar Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov 6. februara u Novom Sadu otvorio je prvi u nizu konsultativnih sastanaka o formiranju Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom.

To će biti novi mehanizam za saradnju javnih vlasti s civilnim društvom radi stvaranja podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, saopštilo je Ministarstvo.

Ministar je rekao da su organizacije civilnog društva uključene u proces formiranja Saveta od samog početka i da su sva važna pitanja, kao što su mandat, struktura i izbor članova Saveta razmotrena zajedno s njima.

Državni sekretar Ivan Bošnjak je rekao da je 36.000 organizacija civilnog društva i više od 10.000 fondacija i zadužbina "naše blago".

Formiranjem Saveta, uz podršku i pomoć donatora, biće omogućeno da Srbija postane demokratičnije društvo, a potrebe koje građani imaju i koje ostvaruju u okviru svojih organizacija, dođu do onih koji donose odluke tako da te odluke postanu zajedničke odluke i vrednosti, naveo je Bošnjak.

Plan Ministarstva je da se na javnim prezentacijama i u diskusiji s predstavnicima organizacija civilnog društva razmotri Predlog za osnivanje Saveta za saradnju s civilnim društvom danas u Novom Sadu, sutra 7. februara u Beogradu i 13. februara u Nišu.

Predstavnici organizacija civilnog društva mogu da Ministarstvu svoje predloge dostave i u pisanom obliku do 10. marta.

Ukoliko organizacije civilnog društva budu smatrale da je potrebno više vremena za javne konsultacije od predloženog, Ministarstvo je najavilo da će to prihvatiti.

Izrada Predloga za osnivanje Saveta i konsultativni proces sa organizacijama civilnog društva realizuju se uz podršku projekta "Za snažnije građansko društvo" uz finansijsku podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Izvor: Beta

Foto: Beta