Ženama je u julu 2022. godine pripadalo 32,7% svih mandata u nacionalnim parlamentima članica Evropske unije, dok je u svetu taj prosek iznosio 26,4%, pokazuju podaci koje je evropska statistička agencija Eurostat objavila 8. marta, povodom Međunarodnog dana žena.

U Evropskom parlamentu žene takođe i dalje čine manjinu, ali ih ima srazmerno više nego nacionalnim parlamentima članica EU.

Od osnivanja tog tela 1952. godine pa do prvih direktnih izbora 1979. godine poslaničke mandate je imala samo 31 žena, iako je tada i broj poslanika bio daleko manji.

Posle prvih direktnih izbora procenat žena bio je 15,2% a danas one čine 39,3% od ukupno 705 poslanika.

U nacionalnim parlamentima svih evropskih država taj prosek je u februaru ove godine bio 31,1%, pokazuju redovni mesečni podaci Interparlamentarne unije (IPU).

Srbija je nešto iznad evropskog proseka, i u njenom parlamentu među ukupno 250 poslanika ima 87 žena, odnosno 34,8%. Najviše žena u Narodnoj Skupštini Srbije bilo je krajem 2021. godine - 100.

U svetu samo u tri zemlje žene čine većinu u parlamentu, i to u Ruandi (61,3%), na Kubi (53,4%) i u Nikaragvi (51,7%).

Pođednak broj muškaraca i žena u svojim parlamentima imaju Meksiko i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sa druge strane, u celom svetu postoje i tri zemlje u čijim parlamentima ne sedi nijedna žena, a to su ostrvske države u Okeaniji Papua Nova Gvineja i Vanuatu, i Jemen, na Arapskom poluostrvu.

U donjem, predstavničkom domu parlamenta Omana među 85 poslanika samo su dve žene, a u parlamentu kuvajta žene imaju četiri od ukupno 60 mandata.

U regionu Zapadnog Balkana, po srazmernom učešću žena u nacionalnim parlamentima prednjače Severna Makedonije sa 42,5& i Albanija sa 35,71%, pokazuju podaci IPU.

IPU navodi da u srpskom parlamentu ne postoje rezervisana mesta za određene grupe i kategorije stanovnika.

Dodaje se ipak da prema izbornim zakonima na izbornim listama mora biti najmanje 40% pripadnika manje zastupljenog pola, tako da među svakih pet kandidata po redosledu na listi moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola.

Podaci IPU pokazuju i da Srbija, poput većine evropskih država ima poseban parlamentarni odbor za ravnopravnost polova.

Izuzetak su na starom kontinentu samo Belorusija, Bugarska, Estonija, Island, Italija, Jermenija, Lihtenštajn, Malta, Holandija, San Marino i Slovačka.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropski parlament