U Padovi je počelo uklanjenje imena gej majki koje nisu biološki roditelj iz izvoda iz knjige rođenih njihove dece, u skladu sa novim zakonom. Vlada premijerke Đorđe Meloni tvrdi da joj je "porodica na prvom mestu".

Takve krštenice u Padovi je imalo 33 dece Italijanki koje su se podvrgle veštačkoj oplodnji u inostranstvu i zatim upisale svoju decu u matične knjige rođenih za vreme gradske vlade levog centra koju je 2017. vodio Serđo Đordani (Sergio Giordani).

Tužilaštvo u Padovi potvrdilo je za CNN da je 27 majki uklonjeno iz 27 izvoda iz knjige rođenih.

Đordani je došao na vlast obećavajući da će iz krštenica ukloniti tradicionalne oznake "majka" i "otac". To je međutim poništeno jer je aktuelna vlada italijanske premijerke naložila lokalnim vlastima da prestanu da registruju decu istopolnih roditelja sa oba imena.

To znači da u krštenici mogu da budu navedeni samo biološki roditelji deteta.

Surogat majčinstvo je ilegalno u Italiji a gej brakovi nisu legalizovani. Pošto istopolni brakovi nisu po zakonu, nebiološki roditelj mora da obrazloži poseban slučaj za legalno usvajanje deteta.

Ta mera takođe onemogućava muškarce u istopolnoj vezi da registruju rođenje deteta uz imena dva oca. Umesto toga, treba da se odluče ko će od njih biti legalan otac, prenosi CNN.

"Tu nema diskriminacije dece", rekla je u junu ministarka za porodicu Eudženija Ročela (Eugenia Ročella) predstavljajući zakon u parlamentu. Rekla je i da će deca gej parova imati isti pristup školstvu i medicinskim uslugama kao i ona koja imaju jednog živog roditelja.

Padova je prvi grad u Italiji koji retroaktivno uklanja imena iz krštenice a grupe za zaštitu prava strahuju da će to uraditi i drugi regioni, posebno oni pod kontrolom vlade desnog centra.

Krajem juna oko 300 žena protestovalo je ispred palate pravde u Padovi nakon što je državni tušilac grada rekao da izvodi iz matične knjige rođenih 33 dece lezbijskih parova nisu legalni.

Holandska evroposlanica Sofi in 't Veld (Sophie in 't Veld) prokomentarisala je na Tviteru da italijanska vlada u svom homofobičnom krstaškom ratu oduzima deci njihova prava. Ona je pitala Meloni da li zaista misli da je ovako surovom i kukavičkom merom učinila svet boljim.

Vlada Đorđe Meloni, koja je najviše desno okrenut premijer od Musolinija, proletos je najavila zakon o produžavanju nacionalne zabrane surogat majčinstva na parove koji za to idu u inostranstvo. Ako zakon bude usvojen, onaj ko ga prekrši mogao bi da dobije dvogodišnju zatvorsku kaznu i novčanu veću od milion dolara.

Taj zakon, koji još nije raspravljan u parlamentu, kritikuju jer cilja posebno na istopolne parove ali će obuhvatiti i heteroseksualne koji su zbog surogat majčinstva odlazili u inostranstvo.

Meloni je vodila žestoku kampanju na LGBT kartu i od kako je u oktobru postala premijerka ponavlja da želi da osigura da se "sve bebe rađaju od muškarca i žene".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com