Poslanici Evropskog parlamenta žele da nov zakon za borbu protiv trgovine ljudima obuhvati nova krivična dela kao što su prinudni brak, nezakonito usvajanje i surogat majčinstvo u svrhu reproduktivne eksploatacije.

Parlament je 18. oktobra usvojio poziciju za pregovore sa zemljama članicama EU o novim pravilima za borbu protiv trgovine ljudima, uoči prve runde pregovora u novembru. Savet EU je već usvojio svoju pregovaračku poziciju.

Njihov predlog je da prisiljavanje žene da bude surogat majka primenom sile, pretnje ili prinude treba da bude proglašeno krivičnim delom.

Evroposlanici traže da žrtve trgovine ljudima kojima je potrebna međunardone zaštita dobiju odgovarajuću podršku i zaštitu i da se poštuju njihovo prava na azil.

Takođe treba osigurati da žrtve ne budu krivično gonjene za krivična dela na koja su prinuđena, da dobiju podršku bez obzira da li sarađuđu u istragama ili ne i da budu garantovana prava osobama sa invaliditetom i pružena odgovarajuća podrška deci bez pratnje.

Poslanici traže da bude kriminalizovano korišćenje usluga žrtava kao krivično delo koje se odnosi na trgovinu ljudima.

U svojoj pregovaračkoj poziciji poslanici EP zahtevaju uvođenje kazni za kompanije koje su osuđene za trgovinu ljudima, na primer njihovim isključivanjem iz tendera, državne pomoći ili subvencija.

U EU se svake godine registruje više od 7.000 žrtava trgovine ljudima, ali je pravi pbroj verovatno mnogo veći.

Većina žrtava su žene i devojčice, ali raste i broj muškaraca koji se posebno koriste kao radna snaga.

U saopštenju Evropskog parlamenta se navodi da su se oblici eksploatacije razvili prethodnih godina i da se trgovina sve više odvija onlajn, kao i da je ruska invazija na Ukrajinu dovela do masovnog raseljavanja žena i dece i otvorila nove prilike za kriminalne organizacije.

U tom kontekstu je Evropska komisija u decembru 2022. predložila jačanje pravila za borbu protiv trgovine ljudima.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com