Zabrane propalestinskih okupljanja koje nemačke vlasti izriču u desetak dana od Hamasovog napada na Izrael potencijalno su problematične jer možda krše osnovna prava usidrena u nemačkom ustavu, ocenio je straučnjak za ustavno pravo Mihael Vraze (Michael Wrase).

Vraze, profesor na pravnom fakultetu u Hildehajmu, 19. oktobra je za dpa izjavio kako je zabrana okupljanja u Nemačkoj "dozvoljena samo ako ona direktno i konkretno ugrožavaju javni red i mir".

Nije dovoljno, naglasio je Vraze, da vlasti pretpostavljaju da će pojedinci na tim skupovima izvršiti neko krivično delo.

Policija je u Berlinu zabranila skoro sva okupljanja za podršku Palestincima, ali i ona na kojima se kritikuju izraelske vlasti. Zabrane se izriču u kontekstu društvene zapaljivosti u Nemačkoj Hamasovog napada na Izrael.

Vraze ocenjuje da vlasti moraju imati razloga da veruju kako će "većina učesnika nekog događaja ili sami njeni organizatori biti pretnja" da će se dogoditi krivično delo.

Sadašnji argument vlasti je, prema njegovim rečima, da je situacija u vezi sa ratom toliko nalelektrisana da su na skupovima verovatna krivična dela poput odobravanje napada na Izrael.

"Opravdava li tako uopštena pretpostavka tako sveobuhvatnu zabranu? Tu bih postavio veliki znak pitanja", rekao je Vraze.

Organizatori propalestinskih protesta u Nemačkoj za sada nisu pokretali pravne instrumente da ospore zabrane. To, sa druge strane, redovno čine ekstremni desničari i neonacističke grupe u Nemačkoj.

Izvor: dpa

Foto: Beta