Španski grad San Kristobal de La Laguna dobitnik je Nagrade za pristupačan grad 2024 za posvećenost unapređenju života osoba sa invaliditetom, saopštila je 1. decembra Evropske komisija.

Navodi se da je grad na Tenerifima dao prioritet dostupnosti gradskom prostoru, sistemu transporta i socijalnim aktivnostima za osobe sa invaliditetom.

Tako su npr. sva vozila i sve stanice gradske tramvajske mreže potpuno pristupačne a centar grada ima akustične semafore i taktilno popločavanje za slabovide osobe.

Priznanje je San Kristobalu de La Laguni dodelila evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali na godišnjoj konferenciji "Evropski dan osoba sa invaliditetom".

U EU živi oko 87 miliona ljudi sa invaliditetom.

Na istom skupu evrokomesarka za koheziju i reforme Elisa Fereira uručila je posebno priznanje nemačkom gradu Tibingenu za prustupačan razvoj grada i usklađenost sa Novim evropskim Bauhausom.

Za prvoplasirani grad San Kristobal de La Laguna navodi se sa je 2021. pokrenuo "Orindž point"  (Orange Point), mobilni prostor sa resursima koji pomažu u organizovanju inkluzivnih i pristupačnih događaja.

"Orindž point" obezbeđuje tumače za znakovni jezik, sisteme protiv buke i obučeno osoblje, kao i materijale koji se lako čitaju, navela je Evropska komisija.

O posvećenosti grada pristupačnosti za osobe sa invaliditetom govore i brojne druge inicijative, uključujući Savet i Ombudsmana za osobe sa invaliditetom od kojih prvi uključuje osobe sa invaliditetom u donošenje odluka a drugi daje nezavisne savete Gradu.

Na drugo mesto plasirao se poljski grad Lođ, treći je francuski Sen Kenten a posebno priznanje dobio je irski Okrug Južni Dablin.

Nagrade za pristupačan grad za osobe sa invaliditetom dodeljuju se od 2010. i deo su Strategije za prava osoba sa invaliditetom 2021-2030 za izgradnju Evrope bez barijera.

Ove godine za nagradu su konkurisala 32 grada.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com