Praznični period može biti znatan udarac na porodične budžete, ali građani neki evropskih zemalja to lakše podnose jer njihovi poslodavci imaju zakonsku obavezu da isplaćuju 13. platu.

Tradicija davanja bonusa u visini mesečne plate na kraju decembra, kao nagrade za zaposlene, ali i kao pomoć oko prazničnih troškova, počela je pre više od pola veka.

Danas je to postala zakonska obaveza u Portugaliji, Španiji, Grčkoj i Italiji, dok se u drugim zemljama Evropske unije politike nagrađivanja razlikuju među sektorima i industrijama, prenosi Juronjuz.

U Portugalu pravo na praznični bonus imaju radnici i u javnom i privatnom sektoru, mada se božićni bonus zove 14. plata, jer se 13. plata odnosi na obavezni letnji bonus.

Poslodavci u Španiji su takođe u obavezi da daju dva bonusa godišnje, a jedan bi trebalo da isplaćuju u božićnom periodu. O vremenu isplate drugog bonusa, kao i o njihovoj visini, pregovara se u okviru kolektivnih ugovora.

Mnogi radnici u Grčkoj dobijaju zakonski propisane božićne i letnje bonuse, ali situacija se razlikuje u javnom i privatnom sektoru.

Privatnici moraju da isplate dodatnu platu za Božić, pola dodatne plate za Uskrs i pola dodatne plate na leto.

Zaposleni u javnom sektoru međutim ne dobijaju ove bonuse od 2012, što je mera uvedena u cilju podrške grčkoj ekonomiji posle finansijske krize.

Holandija i Poljska takođe imaju zakonski regulisanu politiku bonusa.

U Holandiji je to regres za godišnji odmor koji se isplaćuje u maju ili junu, u iznosu od najmanje 8% bruto godišnje zarade zaposlenog.

U Poljskoj 13. i 14. plana nije uobičajena u privatnom sektoru, ali je 13. plata zakonski obavezna za neke zaposlene u javnom sektoru, uključujući državne službenike i nastavnike.

Trinaesta plata nije zakonski obavezna ali je uobičajena u Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Češkoj Slovačkoj, Estoniji i Bugarskoj.

Profesor bankarstva i finansija na londonskom Univerzitetu Brunel Alper Kara izjavio je da bonusi mogu da pojačaju lojalnost i moral zaposlenih, mada ima i drugih razloga za nagrađivanje za Božić.

“Dodatne isplate svakako pomažu domaćinstvima u finansiranju kupovina roba i usluga u periodu intenzivne potrošnje, što onda stimuliše privredu”, reko je Kara.

Prema njegovom mišljenju, zakonski propisani bonusi ne predstavljaju negativan finansijski pritisak na mala preduzeća, jer će preduzeća prilagoditi zarade za ostalih 12 meseci u zavisnosti od uslova za 13. platu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com