SAD i EU objavile su zajedničke smernice za onlajn platforme sa deset praktičnih preporuka koje mogu da primene globalno kako bi sprečile, ublažile ili obezbedile "lek" za napade usmerene na branioce ljudskih prava u onlajn prostoru.

Izrada smernica, kako je saopštio Stejt department, u sklopu je zajedničkih napora u okviru Radne grupe 6 Saveta za trgovinu i tehnologiju SAD-EU na rešavanju pitanja zloupotrebe tehnologije i unpređenju zaštite branilaca ljudskih prava u onlajn prostoru.

Branioci ljudskih prava imaju ključnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i među njima su i članovi nevladinih organizacija, sindikalci, novinari, pravnici, ekološki aktivisti, borci za prava žena, protiv korupcije.

"Isticanje i podržavanje ključne uloge branilaca ljudskih prava nije samo spoljnopolitički prioritet koji SAD i EU dele, nego i imperativ za napredak ljudskih prava za sve", ističe se u saopštenju Stejt departmenta.

Navodi se da su branioci ljudskih prava često na meti napada onlajn koji uključuju zlonamerne sajber aktivnosti, onlajn cenzuru, targetirano gašenje interneta, proizvoljan ili nezakonit nadzor na mreži, uznemiravanje, klevetničke kampanje, dezinformacije i doksing (doxxing).

Kako se dodaje, žene branioci ljudskih prava, LGBTI branioci ljudskih prava i oni iz drugih marginalizovanih grupa u još su težoj situaciji.

Sa ciljem da se unapredi zaštita branilaca ljudskih prava onlajn platformama se preporučuje da budu posvećene tom pitanju, identifikuju rizike, razmenjuju informacije i izrade planove implentacije politike za ublažavanje rizika i zaštitu od štetnih uticaja sa merilima za praćenje uspeha.

Preporučuju se i izdvajanje resursa i osoblja za zaštitu branilaca ljudskih prava, izgradnja kapaciteta za procenu rizika na loklanom nivou, posvećenost transparentnosti, javno izveštavanje i kontinuirano unapređenje...

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da SAD i EU nameravaju da preduzimaju dalje akcije kako bi odgovorile na potrebe branilaca ljudskih prava širom sveta i da se angažuju sa svim relevantnim stranama na promociji preporuka i ubrzavanju implementacije.

Ukazuje se i da smernice odražavaju obaveze koje su SAD i EU preuzele u sklopu Deklaracije o budućnosti interneta.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Freeimages.com