Britanska vlada objavila je 14. marta novu definiciju ekstremizma, u kojoj se navodi da je reč o promociji ideologija zasnovanih na "nasilju, mržnji i netoleranciji", a definicija je naišla na kritike predstavnika civilnog sektora i pojedinih poslanika.

Vlada još nije objavila spisak grupa za koje se predlaže da budu označene kao ekstremističke, ali je obećala da će to učiniti u narednim nedeljama i nagovestila da se uglavnom radi o islamističkim i neonacističkim grupama.

One neće biti kao takve kriminalizovane, ali će im biti onemogućeno da dobiju bilo kakve vladine subvencije i da se sastaju sa vladinim zvaničnicima, piše BBC.

U novoj definiciji, koja ujedno stupa na snagu 14. marta, ekstremizam je opisan kao "širenje ideologije zasnovane na nasilju, mržnji i netoleranciji.

Kao ciljevi takvih ideologija se navode "negiranje ili ukidanje osnovnih prava i sloboda drugih", "potkopavanje, obaranje ili smena britanskog sistema liberalne parlamentarne demokratije i demokratskih prava", ili "namerno stvaranje povoljnog okruženja u kojem drugi mogu da ostvare takve ciljeve".

Stara definicija, iz 2011. godine opisivala je ekstremizam kao "verbalno ili aktivno protivljenje britanskim temeljnim vrednostima, uključujući demokratiju, vladavinu prava, lične slobode i uzajamno poštovanje i toleranciju između razlličitih vera i uverenja".

Ministar za zajednice Majkl Gouv rekao je da je od početka rata između Izraela i Gaze porast ekstremizma počeo da predstavlja ozbiljan ruzik za Britaniju.

Istovremeno, vladin nezavisni stručnjak za zakone o terorizmu Džonatan Hol ocenio je da bi nova vladina politika "mogla da ugrozi ugled Velike Britanije jer neće biti smatrana demokratskom".

Generalna sekretarka Muslimanskog saveta Britanije, Zara Mohamed rekla je za BBC da bi nova definicija mogla da dovede do toga da "muslimanske zajednice neopravdano postanu meta".

Azhar Kajum, direktor muslimansko aktivističke organizacije Mend koja kao svoj cilj navodi borbu protiv islamofobije, ocenio je da takva "delegitimizacija legitimnog drugačijeg mišljenja sama po sebi potkopava liberalna demokratska načela".

Britanska vlada je još ranije prekinula saradnju sa Muslimanskim savetom i ograničila njegov pristup pojedinim državnim resorima i službama.

Uporedo sa novom definicijom, uspostavljene je i posebna jedinica koja će se baviti identifikacijom ekstremističkih grupa i prikupljanjem obaveštajnih podataka.

Grupe ili pojedinci koji budu etiketirani kao ekstremisti, imaće pravo da podnose nove dokaze i da eventualno dovedu u pitanje vladinu odluku, ali u potencijalno skupom sudskom postupku, piše BBC.

Protivnici nove definicije upozorili su da bi ona mogla da produbi tenzije među različitim zajednicama, i da bi, ako ostane tako široko postavljena, mogla sudskim procesima da izloži i vladine zvaničnike.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Vlada Velike Britanije