Slavna američka teniserka Bili Džin King je pre 50 godina pokrenula Fondaciju za ženski sport sa svega 5.000 dolara, a danas je to program vredan 100 miliona dolara koji pomaže ženama i devojčicama da ostvare snove uz pomoć putovanja, finansijske podrške za treninge, lokalnih sportskih programa i mentorstva.

King (80) 16. oktobra Njujorku obeležava pedesetu godšnjicu fondacije. Svečanosti, na kojoj će biti dodeljene i nagrade, prisustvovaće gotovo 100 istaknutih sportistkinja. One će tako odati priznanje i Bili Džin King, kao neumornoj zastupnici ženskog sporta i borcu za jednake plate ženskih i muških sportista.

"Ono što me čini srećnom je da stvaram prilike i snove za druge", rekla je King nedavno u intervjuu za agenciju AP.  "Gledam unazad i to je ono što me pokreće", rekla je King.

Domaćin dodele nagrada fondacije je Džuli Faudi. Diplomirala  je na na Univerzitetu Stenford i od 1999. igrala fudbal za američku žensku reprezentaciju koja je osvojila svetsko prvenstvo pred rekordnih gotovo 90.000 gledalaca na stadionu Rouz boul, u Pasadeni u Kaliforniji.  

King je "ostala prijatelj i mentor i takav katalizator koji je promenio putanju ženskog fudbala i drugih sportova", rekla je Faudi, bivša predsednica Fondacije za ženski sport i sada sportski novinar na televizijama Tarner i TNT.

"King nema samo jedan sastanak. Ona proverava i prati i pita 'šta vam treba'", rekla je Faudi, koja je sa generacijom svetskih šampionki zvanom 99' vodila uspešnu borbu za ravnopravnost, koja je konačno dovela do toga da su članice sadašnje ženske fudbalske reprezentacije SAD isto plaćene i imaju iste uslove kao i njihove muške kolege.

Prekretnica je bila istorijska tužba protiv fudbalske federacije, koja je 2022. godine rezultirala sudskom nagodbom vrednom 24 miliona dolara.

King je u novije vreme udružila snage sa Markom i Kimbom Valter i radila na osnivanju profesionalne lige ženskog hokeja na ledu (PWHL), koja će u novembru krenuti u svoju drugu sezonu. Ta liga, koja trenutno ima šest timova, laureat je nagrade koja će biti dodeljena na svečanosti u Njujorku.   

Nagradu će primiti i najnovija klasa igračica američke Ženske košarkaške asocijacije (WNBA) koja je, uglavnom zahvaljujući igračicama Kejtln Klark iz Indijane i Ejndžel Ris iz Čikaga postala izuzetno popularna i imala više nacionalnih televizijskih prenosa nego ikada u istoriji WNBA, koja postoji od 1996.   

"Kejtlin Klark je fantastična. Podseća me na Kris Evert 1971. godine kada smo sve promenile na Otvorenom prvenstvu SAD. Svaki put kada neka igračica može nešto da uradi, ona pomaže svakome", rekla je King.

King je rekla da je potrebno više vremena da se prebrode razike u platama, jer je ženski sport još uvek u fazi odrastanja. "NBA ima 78 godina, WNBA ima 28", podsetila je King.

King i još devet američkih igračica tenisa, takozvana "izvorna devetorka" pomogle su u 1970-ih promociji profesionalnog ženskog tenisa, a King je 1973. godine, nedelju dana pre turnira u Vimbldonu, sa njima osnovala Žensku tenisku asocijaciju (WTA). U karijeri je osvojila 39 grend slem titula.

Poznata je i po čuvenoj "borbi polova" u kojoj je 1973. u tri seta savladala tada već 55-gdišnjeg bivšeg američkog šampiona u tenisu Bobija Rigsa, koji je tvrdio da ni u tim godinama ne može da ga pobedi žena.

"Fondacija za ženski sport, niko nije znao koliko će trajati. Na 50-tu godišnjicu gledam kao na kontinuitet koji omogućava stvaranje još više mogućnosti. Nemožete dići ruke" rekla je King.

Osamdesetogodišnju Bili Džin King uskoro očekuje još jedan veliki trenutak, jer će joj biti uručena Zlatna medalja američkog Kongresa, najviše američko civilno odlkovanje za osobe koji su svom dostignućima ostavili neizbrisiv trag u drutvu. Ona će ujedno biti i prva sportistkinja iz nekog individualnog sporta koja će poneti to odlikovanje.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Open 6ème Sens | Tennis