Stefan Kosanović i Dobrinka Kuzmanović dobitnici su ovogodišnje nagrade za medijsku pismenost "Dragan Janjić" koju po drugi put dodeljuju novinska agencija Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Na konkurs za nagradu stigla su 22 rada, a prijave je razmatrao žiri u sastavu dr Marijana Matović, Fakultet političkih nauka, dr Saša Mirković, Fakultet za medije i komunilacije, i Zlata Kureš, izvršna direktorka agencije Beta.

Stefan Kosanović je dobio nagradu u kategoriji studenti, za tekst "Sportska psihološkinja Saša Sredanović se lažno predstavlja javnosti". Žiri je dodelu nagrade Kosanoviću obražložio time da je u borbi "za podsticanje jačanja medijskog integriteta i novinarstva utemeljenog u činjenicama, razotkrio tzv. sportsku psihološkinju koja se lažno predstavljala u javnosti".

"Transparentnost postupka izrade ovog teksta može i treba da posluži kao praktičan primer za sve one koji žele da mu se priključe u ovoj misiji medijskog opismenjavanja koja je u značajnoj meri opredelila žiri u procesu ovogodišnjeg nagrađivanja u studentskoj kategoriji", navodi se, između ostalog, u saopštenju žirija.

Dobrinka Kuzmanović pobedila je u u kategoriji profesionalci, za tekst "Od 'digitalnih urođenika' do 'digitalnih kretena' ‒ mladi i digitalni jazovi". U saopštenju žirija se navodi da je rad rezultat višegodišnjeg naučnog izučavanja (digitalne) medijske pismenosti mladih.

"Kada se tome doda relevantnost teme, bazirane na domaćim i inostranim empirijskim nalazima prožetim kritičkim osvrtom i promišljanjem autorke Dobrinke Kuzmanović, dobijamo nagrađeni rad. Uz pojašnjenja i simplifikacije ovog naučnog rada u domenu medijskih veština i navika mladih, te naučenim lekcijama koje ga približavaju široj populaciji, jasno je da žiri nije imao velike dileme", navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrade su dodeljene u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Tačan datum dodele nagrade biće naknadno određen.

Nagradu "Dragan Janjić" ustanovili su Beta i NUNS u znak sećanja na jednog od osnivača agencije Beta i NUNS. Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizaciju novinarstva, etičke standarde i unapređenje medijske scene.

Izvor: Beta