Francuska ministarka za ekološku tranziciju Barbara Pompili založila se za eksploataciju litijuma iz Francuske kako bi se zadovoljila povećana potražnja.

"Francuska bi trebalo da počne da eksploatiše sopstvene resurse litijuma kako bi zadovoljila povećanu potražnju koja proističe iz prelaska sa fosilnih goriva", rekla je Barbara Pompili za list Lezeko.

Prema njenim rečima, ako društvo želi da emituje manje gasova sa efektom staklene bašte, treba da se prihvate posledice, a to je potreba za materijalima kao što je litijum.

Ministarka je rekla da su Francuskoj potrebni "dugoročni ugovori o uvozu litijuma, ili da se koriste sopstveni resursi".

Litijum, koji se koristi u baterijama za električna vozila i pametne telefone, smatra se ključnim resursom za 21. vek.

Električni automobili su ključni deo planova Evropske unije za smanjenje emisije štetnih gasova. EU pokušava da smanji oslanjanje na snabdevanje baterijama iz Azije kroz projekte sa evropskim proizvođačima automobila i stručnjacima za baterije.

Francuski list preneo je da je Francuska otkrila domaća ležišta litijuma i da su u toku prva istraživanja u Alzasu, na istoku zemlje.

"Ako se utvrdi da imamo sopstveni litijum, trebalo bi da preuzmemo odgovornost eksploatacije", ocenila je ministarka.

List podseća da su drugde u Evropi pokušaju eksploatacije litijuma naišli na  otpor. U Srbiji su protesti protiv rudarstva postali glavobolja za vladu, koja je kao odgovor na protivljenje javnosti oduzela dozvole kompaniji Rio Tinto.

Ubrzana prodaja električnih vozila gurnula je potražnju za litijumom na višegodišnje maksimume, zajedno sa drugim kritičnim proizvodima kao što su nikl i kobalt.

Navodi se da bi Portugal sledeće godine mogao da odobri iskopavanje litijuma što će smanjiti zavisnost Evrope od spoljnih izvora.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay