Evropska komisija objavila je da su u uži izbor za nagradu Evropska destinacija izvrsnosti (EDEN) za 2023. ušle jedna slovenačka, jedna kiparska i dve grčke destinacije. Pobednik će se znati u novembru.

U uži izbor su ušle četiri umesto tri destinacije jer su dve dobile isti broj bodova od nezavisnog panela stručnjaka za održivost.

Mesta Grevena i Trikala u Grčkoj, Kranj u Sloveniji i Larnaka na Kipru izabrao je panel stručnjaka između 20 destinacija koje su aplicirale.

Evropska destinacija izvrsnosti je inicijativa EU koju sprovodi Evropska komisija sa ciljem da se prepoznaju i nagrade manje destinacije koje imaju uspešne strategije unapređenja održivog turizma kroz prakse zelene tranzicije.

Takmičenje je zasnovano na principu promocije razvoja održivog turizma koji je koristan za ekonomiju, planetu i ljude, navodi se u saopštenju EDEN.

Inicijativa obuhvata članice EU i zemlje van EU (Zapadni Balkan, Istočno i Južno partnerstvo, EFTA) koje učestvuju u programu COSME.

Kako bi se takmičile za nagradu, od destinacija je traženo da pokažu najbolje prakse u održivom turizmu i zelenoj tranziciji.

Nakon što je napravljen uži izbor, od četiri destinacije će se tražiti da predstave kandidature Evropskom žiriju koji će izabrati pobednika - Evropsku destinaciju izvrsnosti 2023.

Pobednička destinacija biće pozicionirana kao pionir održivog turizma posvećen ciljevima Evropskog zelenog dogovora i dobiće stručnu pomoć i podršku za brendiranje na nivou EU tokom 2023.

Kako se navodi, Evropska komisija od 2007. podržava članice EU i druge zemlje učesnice u programu COSME da nagrađuju netradicionalne, nove održive turističke destinacije u Evropi.

Do sada je nagradu dobilo 176 destinacija iz 27 zemalja.

Izvor: Beta

Foto: STA/Tinkara Zupan