U Evropskoj uniji je od početka rata u Ukrajini rekordna četvrtina ukupne struje proizvedena pomoću energije sunca i vetra. Unija je na taj način uštedela 11 milijardi evra koje bi inače potrošila na prirodni gas, navodi se u novoj studiji organizacija Ember i E3G.

Od marta do septembra iz energije sunca i vetra proizvedeno je 24% celokupne struje na teritoriji EU, navele su dve NVO u studiji objavljenoj 18. oktobra.

Rekord u proizvodnji struje iz sunca i vetra postignut je u 19 članica EU, među kojima su Francuska (14%), Italija (20%), Poljska (17%) i Španija (35%).

Količina struje proizvedene iz tih obnovljivih izvora iznosila je 345 Teravatsati i porasla je za 39 Teravatsati u odnosu na isti period prošle godine. Procentualno, udeo obnovljivih izvora je u tom periodu 2021. iznosio 21%.

Za proizvodnju te količine struje bilo bi potrebno oko osam milijardi kubnih metara gasa, u vrednosti od oko 11 milijardi evra.

EU je i tom periodu ipak potrošila, kako se procenjuje u studiji, 82 milijarde evra na fosilni gas, koji je zaslužan za oko 20% proizvedeene struje.

U analizi, NVO Ember i E3G navode da program Evropske komisije RipauerEU (RepowerEU) poseduje potencijale da brzo i u značajnoj meri smanji zavisnost EU od skupih uvoznih fosilnih goriva, i da ojača njenu energetsku bezbednost i stabilnost cena. U studiji se ocenjuje da članice EU treba da podrže taj plan i da ga što pre pretoče u zakone.

Ujedno se ocenjuje i da su neke ranije odluke koje su povećale zavisnost EU od gasa, a usporavale ambicije u oblasti čiste i zelene energije, sada glavni motor rekordne inflacije, ali da su i postojeći kapaciteti za korišćenje energije vetra i sunca doprineli da  inflacija ne bude još viša, a kriza još dublja.

"Sa ograničenim tržištem tekućeg gasa (LNG) koje će i narednih godina održavati visoke cene gasa, vlade treba da podrže ambiciju čiste energije plana RipauerEU i da je učine ključnim elementom odgovora na cenu energenata", ocenio je stručnjak za energetsku tranziciju NVO E3G Artur Patuleja.

Viši analitičar organizacije Ember Kris Roslow nahglasio je da "vetar i suce već sada pomažu evropskim građanima", a da je "budući potencijal još i veći".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay