Evropski parlament i članice Evropske unije postigli su dogovor da na teritoriji Unije od 2035. godine bude zabranjena prodaja novih putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila na fosilna goriva.

Savet EU i parlament su dogovor postigli u noći sa 27. na 28. oktobar, u okviru pregovora o paketu zakona "Spremni za 55" koji je predložila Evropska komisija, a koji do kraja decenije emisiju gasova sa efektom staklene bašte treba da smanji za 55%.   

Evropski parlament je saopštio da je dogovor "šalje jasan signal uoči konferencije o klimatskim promenama COP27 da je EU ozbiljna i pogledu usvajanja konkretnih zakona kako bi se postigli ambiciozni ciljevi zacrtani u klimatskom zakonu".

Prema podacima EU, saobraćaj je jedini sektor u kojem je emisija štetnih gasova u tri decenije od 1990. do 2019. porasla, i to za 33,5%.

Najveći zagađivač su putnička vozila, na koja u EU otpada 62 odsto ukupnog zagađenja ugljendioksidom u drumskom saobraćaju, prenela je agencija AP.

"Ovo je istorijska odluka koja po prvi put postavlja smer za dekarbonizaciju, sa ciljevima 2025, 2030 i 2035. godine, i u skladu je sa našim ciljem klimatske neutralnosti do 2050. godine", rekao je predsedavajući odbora za životnu sredinu Evropskog parlamenta Paskal Konfen.

On je dodao da će taj sektor, koji je trenutno zaslužan 16% ukupnih štetnih emisija u EU, do 2050. godine biti karbonski neutralan.

Ministar industrije i trgovine Češke, koja predsedava Savetom EU, Jozef Sikela rekao je da dogovor otvara put modernoj i konkurentnoj  automobilskoj industriji u EU, i da Unija u svetu koji se menja mora ostati predvodnik u inovacijama.

Prema sporazumu, već postojeći fondovi EU biće usmereni u tranziciju na automobile sa nultom štetnom emisijom i srodne tehnologije.

Sredstva će biti dodeljena i srednjim i malim preduzeća koja su deo lanca snabdevanja u automobilskoj industriji, kao i ranjivim regionima i zajednicama, navodi se u saopštenju parlamenta.

Takođe, navodi se da bi od odluke do kraja 2035. godine mogla da budu izuzeta mala preduzeća u automobilskoj industriji, čija proizvodnja u kalendarskoj godini ne premašuje 1.000 do 10.000 novih vozila, a da će ona koja godišnje prodaju manje od 1.000 vozila ostati izuzeta.

Veliki proizvođači automobila sa negodovanjem su primili odluku Saveta EU i parlamenta.

Tako je Udruženje nemačke automobilske industrije  (VDA), jedne od najjačih u Evropi, saopštilo da je neodgovorno zacrtavati ciljeve za period posle 2030. godine, bez mogućnosti prilagođavanja na razvoj događaja.

Svetski lideri dogovorili su 2015. godine u Parizu da rade na tome da globalni porast temperature do kraja stoleća ne premaši dva stepena, a u idealnom slučaju 1,5 stepen Celzijusa.

Ipak, stručnjaci smatraju da ni manje ambiciozan cilj neće biti postignut bez dastičnih mera koje će smanjiti štetne emisije.

I organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis upozorila je da se sa 2035. godinom kao rokom više ne može sprečiti da globalno zagrevanje do kraja veka probije limit od 1,5 stepeni      

"Evropska zabrana automobila na fosilna goriva 2035. godine nije dovoljno brza. Nova vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem bi trebalo da budu zabranjena najkasnije od 2028. godine", izjavila je zvaničnica Grinpisa Lorelaj Limuzen.

Ona je ocenila da je saopštenje EU o postignutom dogovoru savršen primer kako političari mogu da uživaju u pozitivnim naslovnicama, koje zapravo prikrivaju njihov novi neuspeh da se uhvate ukoštac sa klimatskim promenama.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay