Glavni grad Estonije Talin zvanično je poneo titulu Evropske zelene prestonice, kojom je nagrađen za svoju posvećenost smanjenju emisija ugljen-dioksida, povećanju energetske efikasnosti, obnavljanju biodiverziteta i promovisanju zelenih inovacija.

Talin je u trci za najzeleniji grad Evrope pobedio Helsingborg u Švedskoj, Krakov u Poljskoj i bugarsku prestonicu Sofiju.

"Talin je impresionirao međunarodni žiri svojim sistematskim pristupom zelenom upravljanju i međusobno povezanim strateškim ciljevima, koji odražavaju ambicije Evropskog zelenog dogovora", navedeno je u saopštenju Evropske komisije.

"Kao jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u Evropi, uvršten na listu Svetske baštine Uneska, Talin odlikuje raznolika i mozaična priroda pejzaža i zajednica, koje su takođe staništa retkih vrsta", piše u saopštenju.

Glavne teme programa ovogodišnje zelene prestonice biće biodiverzitet, klima, eko-inovacije i održivo upravljanje, a planirano je više od 60 događaja za stanovnike i goste estonske prestonice.

Talin, grad na obali Baltičkog mora sa oko 450.000 stanovnika, usvojio je ambicioznu razvojnu strategiju do 2035. godine. U njoj se, između ostalog, predviđa razvoj 13 kilometara dugog "autoputa oprašivača", zelenog koridora nalik livadi koji prolazi kroz šest gradskih kvartova.

Talin je i prva evropska prestonica u kojoj je uveden besplatni javni prevoz, 2013. godine, a naredni cilj je unapređenje urbane mobilnosti tako da građani mogu pešice ili biciklom za 15 minuta da dođu do sve neophodne infrastrukture.

Evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius i Erik Piol, gradonačelnik Grenobla, Evropske zelene prestonice 2022. godine, predali su titulu gradonačelniku Talina Mihaliu Kilvartu na svečanoj ceremoniji 21. januara.

Sinkevičius je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je Talin u svom programu posebnu važnost dao biodiverzitetu i otpornosti.

"Titula zelene prestonice je stigla kući, jer je ovde nastala ideja (za Evropske zelene prestonice) 2006. godine", rekao je Sinkevičius.

Gradonačelnik Talina je kazao da je titula inspiracija za oblikovanje prijateljskog i inovativnog Talina.

"Ovo je nagrada za sve nas, posebno naše pretke, koji su u naše gene i kulturno okruženje upisali prednosti života u harmoniji s prirodom", rekao je Kilvart.

U gradovima živi više od dve trećine evropskog stanovništva i oni imaju ključnu ulogu u postizanju ciljeva Evropskog zelenog dogovora i u ekološkoj i ekonomskoj transformaciji.

Evropsku zelenu prestonicu bira Evropska komisija na osnovu zalaganja gradova za očuvanje i poboljšanje životne sredine, a među kriterijumima su kvalitet vazduha i vode, buka, upravljanje otpadom, mobilnost, biodiverzitet, eko-inovacije, energetska efikasnost, kao i kapaciteti za prilagođavanje i ublažavanje klimatskih promena.

Pobednik treba da bude inspiracija drugim gradovima u održivom razvoju i na taj način doprinese poboljšanju urbanog okruženja u evropskim gradovima.

Prva Evropska zelena prestonica proglašena je 2010. godine, a do sada su to bili Stokholm, Hamburg, Vitorija/Gasteiz, Nant, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana, Esen, Najmegen, Oslo, Lisabon, Lahti i Grenobl. Naredne godine titulu će preuzeti Valensija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Twitter/GreenTallinn23