Norveška će nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu ka zelenoj tranziciji, rekao je 20. februara u Beogradu povodom završetka inicijative "Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju" ambasador te zemlje Jern Eugen Jelstad.

"Ovo nije samo pitanje klimatskih promena i očuvanja životne sredine, ovo su racionalni ekonomski interesi i izbori jer se Evropa ka njima kreće brzo i za Srbiju je važno da bude deo toga. Srbija mora da se uskladi jer je to najbolji način da održi pristup tržištima i da ostane poželjna investitorima. Iako ona nije deo EU, potpuno zavisi od njenog tržišta", rekao je Jelstad.

On je, u prisustvu ambasadora Finske Kima Lahdevirte, ambasadorke Švedske Anike Ben David  ambasadorke Danske Suzan Šajn izjavio da su potrebne hitne akcije kako bi se sprečile nepovratne ekološke degradacije i da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se pronašla održiva rešenja.

Ambasadorka Ben David izjavila je da je Švedska pdržala unapređenje upravljanja otpadom u Srbiji na mnogo načina, kao deo šire reforme zaštite životne sredine i njene podrške putu Srbije u EU.

"Srbija ima velike prilike da unapredi svoj odgovor na ekološke probleme i da upotrebi rešenja do kojih je Švedska došla. Ključni zaključci sa naše strane su da kada je reč o recikliranju, potrebno ga je učiniti veoma praktičnim i jednostavnim", izjavila je ona.

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je da su četiri nordijske države prijatelji Srbije u procesu ulaska u EU ali i u reformama koje Srbija sprovodi i koji su noseći elementi procesa evrointegracija.

"Priprema pregovaračkih dokumenata za poglavlje 27 od početka je bila podržana kroz ovaj projekat tokom kog je Švedska pomogla da Srbija bude jedina država u procesu pregovora koja nije imala merilo za otvaranje već je to ispunila unapred", izjavila je Miščević u rezidenciji norveškog ambasadora.

Ona je rekla da je kroz ovaj projekat najvažnija pomoć došla prenošenjem znanja, iskustva i prakse i zahvalila se EU na stotinama miliona evra pomoći za razvoj lokalne infrastrukture koju je poslala Srbiji od 2008. godine.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je da su nordijske zemlje važan partner u procesu zelene tranzicije, kako u vidu investicija, tako i u vidu saveta, i dodala da je u Srbiji u toku više projekata vezano za obnovljive energije, prvenstveno u oblasti vetra i solara, a u kojima učestvuju i nordijske zemlje.

"Naša država je čvrsto opredeljena za zelenu tranziciju. Ono zbog čega je Švedska uzor Srbiji na tom putu jeste to što je ona vlasnik svojih energetskih resursa i njima efikasno upravlja. Srbija teži da bude energetski nezavisna i da odgovorno upravlja svojim energetskim kompanijama", izjavila je Đedović.

U okviru inicijative održane su četiri konferencije, u Novom Sadu, Beogradu, Čačku i Nišu, na četiri različite teme - održiva poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, upravljanje otpadom i zeleno poslovanje i industrijski procesi, pri čemu je svaka od četiri nordijske ambasade bila domaćin jedne od konferencija uz pokroviteljstvo i podršku preostale tri nordijske ambasade.

Izvor: Beta

Foto: Beta