Glavni gradovi Luksemburga, Malte i Estonije su zbog besplatnog javnog prevoza najbolje ocenjeni u novoj analizi ekološke organizacije Grinpis objavljenoj 4. maja, dok su Dablin, London, Amsterdam i Pariz evropske prestonice sa najskupljim kartama.

Grinpis je na osnovu analize pristupačnosti javnog prevoza u 30 evropskih zemalja zaključio da su cene u većini mesta previsoke i da je Evropa daleko od sistema javnog transporta koji je jednostavan za korišćenje i pristupačan svima.

Osim Luksemburga i Malte, gde je javni prevoz besplatan u celoj zemlji, jedino su u Austriji, Nemačkoj i Mađarskoj cene relativno pristupačne.

Austrija je zauzela treće mesto na listi zemalja, uglavnom zahvaljujući uvođenju "klimatske karte" koja važi za sva sredstva javnog prevoza u celoj zemlji, ali Grinpis ocenjuje da je zbog cene od tri evra dnevno nepristupačna za sve.

Na dnu liste je Bugarska, koja nije dobila nijedan poen, zatim Hrvatska, Grčka i Norveška.

Kada su u pitanju glavni gradovi najskuplji prevoz imaju Dablin, London, Pariz i Amsterdam, gde su cene karata iznad 2,25 evra dnevno. Godišnja karta u Amsterdamu, na primer, košta 1.001 evra, odnosno 2,27 evra dnevno.

Stanovnici Praga plaćaju najjeftiniju godišnju kartu, 156 evra, odnosno 0.60 evra dnevno. Posle Praga cene godišnjih karata su najniže u Bratislavi, Madridu, Rimu i Beču, gde koštaju manje od 0,85 evra dnevno.

Talin je prvi grad u Evropi koji je uveo besplatan javni prevoz za svoje stanovnike 2013, ali turisti i dalje moraju da kupuju karte. Javni prevoz u Luksemburgu, uključujući vozove, besplatan je od 2020. u celoj zemlji.

Kriterijumi u rangiranju zemalja i glavnih gradova bili su, pored cene karata, jednostavnost sistema kupovine, odsnosno da li karta važi za različita prevozna sredstva i u više regiona, dostupnost mesečnih ili godišnjih karata, popusti za studente, starije i nezaposlene, kao i stopa poreza.

Oko dve trećine analiziranih zemalja uopšte nemaju mesečne ili godišnje propusnice za celu zemlju, navodi se u izveštaju.

Nemačka i Mađarska su od 1. maja uvele novu jeftinu kartu koja važi na celoj teritoriji.

Mesečna karta Dojčlandtiket košta 49 evra i može se koristiti u svim lokalnim i regionalnim sredstvima javnog prevoza.

U analizi je uzet u obzir i porez na javni prevoz, koji je u proseku 11% PDV, što je "više nego u mnogim osnovnim uslugama".

Najveći porez se plaća u Rumuniji, Bugarskoj, Estoniji, Slovačkoj, Irskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj.

"Pristupačan javni prevoz je neophodan, ali se mnoge vlade prema tome odnose kao da je luksuzna roba", izjavila je Lorelaj Limusin iz Grinpisa, prenosi EUObserver.

Ukidanje poreza na autobuske i vozne karte je najlakši način da se ljudi motivišu da manje voze automobile, ali Limusin smatra da se više toga mora uraditi.

"Vlade moraju da uvedu jednostavne i pristupačne 'klimatske karte' za javni prevoz da bi smanjili račune ljudima i upotrebu nafte koja našu planetu vodi ka klimatskoj katastrofi", rekla je Limusin.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com