Portugalska agencija za zaštitu životne sredine (APA) odobrila je 31. maja, uz određene uslove, otvaranje prvog rudnika litijuma u zemlji koja u Evropi ima najveće rezerve ovog metala važnog za proizvodnju baterija i za energetsku tranziciju.

Projekat britanske kompanije Savana Risorses predviđa vađenje litijuma kod Botikasa, u ruralnoj oblasti na severoistoku Portugala.

Kompanija je dobila potvrdu o povoljnom ekološkom uticaju, uz ispunjenje određenih uslova, navela je APA u saopštenju.

Projekat rudnika Baroso je znatno izmenjen u odnosu na prvobitan predlog da bi se zaštitila životna sredina, a to se, između ostalog, odnosi na zaštitu vodotokova i biološke raznolikosti ili na upravljanje otpadom, navela je agencija.

Kompanija Savana pozdravila je odluku i istakla u saopštenju da je ovo prvi put da je APA dala ocenu povoljnog uticaja na okolinu za rudnik litijuma u Portugalu.

"Važna etapa je pređena" za nešto što bi moglo da postane najveći rudnik litijuma u zapadnoj Evropi. "Ova važna odluka sada dozvoljava prelazak na narednu fazu u proceduri dobijanja ekološke dozvole", navela je kompanija.

Pored projekta kompanije Savana u Botikasu i projekta domaće kompanije "Lusoresursos" u susednoj opštini Pontalegre, koji nije toliko napredovao, portugalska vlada je objavila međunarodni tender za istraživanje litijuma u šest oblasti zemlje.

Portugal je već glavni evropski proizvođač lakog metala litijuma, ali za sada ta proizvodnja ograničena isključivo na keramiku i staklo.

Sa kobaltom i niklom, litijum je jedan od neophodnih metala za proizvodnju električnih baterija, potrebnih za elektro-motore koji treba da zamene motore na fosilna goriva.

Da bi smanjila zavisnost od uvoza, pre svega iz Kine, Evropska unija se sprema za otvaranje rudnika i rafinerija za izdvajanje litijuma iz stenovitih minerala.

U Portugalu je početkom 2022. godine u osam oblasti na severu zemlje sa potencijalom za vađenje litijuma urađena Strateška procena uticaja na životnu sredinu, dve oblasti su isključene a za šest je predloženo smanjenje površine za polovinu.

Prema Strateškoj proceni koju je tada uradio portugalski Generalni direktorat za energetiku i geologiju, "isključena su područja veće urbane, funkcionalne i demografske gustine uz smanjenje za 49% ukupne površine" koja je analizirana u studiji.

Procenjuje se da se na severu Portugala nalaze najveće rezerve litijuma u Evropi, što je privuklo i pažnju najvećih rudarskih kompanija iz celog sveta.

Londonski Savana Risorses namerava da otvori rudnik u selu Kovas di Baroso do 2026. godine.

Zagovornici projekta smatraju da će on EU dati nemerljiv doprinos u postizanju klimatskog cilja nullte emisije štetnih gasova do 2050. godine.

Projektu se protive ekološka udruženja ali i mnogi lokalni stanovnici.

Izvor: Beta/agencije

Foto: Pixabay