Svet mora da prestane sa upotrebom fosilnih goriva ako želi da obuzda globalno zagrevanje, ali je pitanje da li će se ta tema naći na dnevnom redu naredne velike međunarodne klimatske konferencije COP28, koja se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izjavio je prvi čovek UN za klimatska pitanja Sajmon Stil.

Izvršni sekretar Okvirne konvencije UN za klimatske promene (UNFCCC) Stil je za AP rekao da su fosilna goriva "na prvom mestu u svakoj diskusiji" i da je to pitanje od globalnog značaja, ali da ne može da tvrdi da će se ono naći na dnevnom redu konferencije COP28, krajem godine u Dubaiju.

Odluku o dnevnom redu, prema njegovim rečima, donosi predsedavajući konferencije, a na to mesto je imenovan predsednik državne naftne kompanije Abu Dabija, Sultan al-Džaber.

Odluka da Al-Džaber bude imenovan za predsedavajućeg međunarodnih pregovora COP28 izazvala je oštre kritike evropskih i američkih političara, kao i ekoloških aktivista.

Zvaničnici UAE tvrde da žele da na COP28 bude postignut ozbiljan pomak, i u svoju odbranu podsećaju da je Al-Džaber istovremeno i na čelu velike kompanije koja proizvodi energiju iz obnovljivih izvora.

Na prošlogodišnjoj klimatskoj konferenciji nije uvršten na dnevni red predlog Indije da se prekine upotreba svih fosilnih godiva, koji su podržale SAD i mnoge evropske zemlje.

Konferencija COP27 održana je u novembru 2022. u Egiptu, velikom izvozniku zemnog gasa, a skupom je predsedavao šef egipatske diplomatije Sameh Šukri.

Na pitanje agencije AP da kaže da li su egipatski lideri sprečili da predlog Indije bude razmatran, Stil je rekao da ne može da komentariše, ali da je to "u njihovoj nadležnosti".  

Oko 94% štetnog ugljendioksida koji je prošle godine ispušten u atmosferu nastalo je izgaranjem uglja, nafte i gasa, pokazali su podaci naučnika iz organizacija Global karbon prodžekt, koji prate emisije štetnih gasova.

Stil je ipak pokušao da opravda odluku da za domaćina najvećeg skupa o globalnom zagrevanju pod okriljem UN drugu godinu zaredom bude izabrana zemllja koja je veliki izvoznik fosilnih goriva.

Kompanija sultana Al Džabera ima kapacitet za proizvodnju dva miliona barela nafte i gotovo 200.000 kubnih metara gasa dnevno, a planira da do 2027. godine proizvodnju nafte poveća na pet miliona barela.

"Gde je bolje voditi raspravu...nego u regionu gde su fosilna goriva u centru ekonomije", rekao je Stil.

On je ocenio da je važnije da se nešto postigne u pogledu odricanja od fosilnih goriva, nego da tema samo bude na dnevnom redu.

Sultan Al-Džaber je u javnim nastupima naglašavao da je jako fokusiran na to da se iskoreni smisija štetnih gasova, ali ne i sama fosilna goriva. Umesto toga, govorio je o prikupljanju i uklanjanju ugljendioksida iz vazduha.     

Stil je odbacio ideju da je moguće rešiti problem klimatskih promena prikupljanjem ugljendioksida. "U ovom trenutku, u ovoj deceniji koja je odsudna za akciju, nauka nam govori da se to može postići samo smanjenom, i zo značajno smanjenom upotrebom svih fosilnih goriva", rekao je Stil.  

Ovogodišnja klimatska konferencija biće, prema njegovim rečima, značajna i zato što će doneti prve zvanične podatke o tome dokle je svet stigao sa naporima da smanji štetne emisije.

Da bi čovečanstvo dostiglo ciljeve Pariskog sporazuma i ograničilo globalno zagrevanje na 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijsko vreme, potrebno je da se emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine prepolovi, podsetio je Stil.

"Znamo da smo daleko od toga gde bi trebalo da budemo", rekao je Stil.

On je ocenio da problem nije u tome što države ne znaju koliko je situacija teška, nego izostanak ispunjavanja onog na šta su se obavezale. "Ne mislim da je to neznanje. Imali smo jedan izveštaj, pa drugi izveštaj, pa trečći i svi sa sve većom dozom hitnosti", dodao je Stil.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay