EU želi da uvede minimalne standarde kako bi gotovo svi proizvodi na tržištu bili održivi, izdržljivi i ekološki prihvatljivi. U tom cilju radi se na novim pravilima o ekodizajnu koja treba da pomognu EU da do sredine veka postane cirkularna ekonomija.

Ekodizajn podazumeva integrisanje ekologije u razvoj proizvoda radi stvaranja robe sa najmanjim mogućim uticajem na prirodnu sredinu tokom njenog "životnog ciklusa".

Prerađivačka industrija EU i danas mora da se usklađuje sa pravilima o ekodizajnu za proizvode koji rade na struju, poput frižidera, usisivača ili kompjutera. Zahvaljujući tim pravilima smanjuju se potrošnja energije i posledice po životnu sredinu u fazi projektovanja.

EU sada želi da ode korak dalje i uvede pravila o ekodizajnu za gotovo sve proizvode, saopštio je Evropski parlament.

Zahvaljujući proizvodima sa ekodizajnom u 2021. je ostvarena ušteda u potrošnji energije od 10%, navodi se.

Evropska komisija u martu 2022. predložila je novu uredbu o ekodizajnu kojom se znatno povećava broj proizvoda za koje važi. Takođe se uvode dodatni zahtevi i minimalni standardi za trajnost, mogućnost popravke, energetsku efikasnost i recikliranje.

Proizvode bi trebalo da prate digitalni pasoši koji će relevantnim informacijama pomoći potrošačima da donesu  odluku kod kupovine.

Digitalni pasoš bi sadržao informacije o performansama proizvoda, sledljivosti, tehničkoj dokumentaciji, opasnim hemikalijama... Takođe bi imao informacije o ekološkom uticaju i omogućavao da se proizvod lakše popravi ili reciklira.

Cilj novih pravila je i da se zaustavi uništavanje neprodatih proizvoda, promovišu zelene javne nabavke i obezbede podsticaji, poput eko-vaučera ili zelenog oporezivanja, kako bi se ljudi podstakli da kupuju proizvode koji su manje štetni po životnu sredinu.

Evroposlanici su podržali taj predlog ali traže i da se proizvođačima zabrani da ograničavaju trajnost proizvoda i da daju prioritet odredbama o ekodizajnu za proizvode poput čelika, aluminijuma, nameštaja, tekstila, gume, deterdženata....

Traže i zabranu uništavanja neprodatog tekstila i obuće i električne i elektronske opreme, kao i postavljanje javne onlajn platforme na kojoj će moći da se upoređuju podaci iz pasoša proizvoda.

Očekuje se da Evropski parlament na plenumu u julu da zeleno svetlo za usvojenu poziciju odbora za životnu sredinu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com