Članice EU su u 2022. investirale oko 69 milijardi evra u sredstva neophodna za pružanje usluga zaštite životne sredine, uključujuči postrojenja za preradu otpadne vode, vozila za prevoz otpada, kupovinu zemljišta za stavaranje prirodnih rezervata, opremu za proizvodnju sa manjom emisijom, objavio je Eurostat.

Oko 44 milijarde evra ili 65% ukupne sume potrošile su korporacije i to one specijalzovane za usluge zaštite prirodne sredine (npr. privatne kompanije koje se bave prikupljenjem i preradom otpada) i one koje nisu specijalzovane ali kupuju opremu i tehnologije za smanjenje svog ekološkog otiska (npr. opremu za smanjenje emisije u vazduh).

Preostali deo (35%) bilo je učešće vlada i neprofitnog sektora, objavio je 19. jula Eurostat.

Udeo investicija u zaštitu životne sredine u ukupnim bio je oko 2,5% u 2022. pri čemu je udeo u ulaganjima korporacija bio 2% a u ulaganjima države 4,8%.

Najveći deo investicija odnosio se na otpadne vode i usluge upravljanja otpadom gde je 2022. završilo 44 odnosno 25,7% ukupnih investicija u zaštitu životne sredine.

U zaštitu vazduha otišlo je 10,5% ukupnih ulaganja, u zaštitu od radijacije i istraživanja i razvoj 7,8%, za zaštitu tla i podzemnih voda 6%, za zaštitu biodiverziteta 4,4% a za smanjenje buke 1,6%.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Eurostat