Čak 93% građana EU veruje da su klimatske promene ozbiljan problem sa kojim se svet suočava a više od polovine misli da prelazak na zelenu ekonomiju mora da bude brži, s obzirom na rast cena energije i bojazni oko isporuka gasa nakon ruske agresije na Ukrajinu, pokazalo je novo istraživanje Eurobarometar.

Gledano iz ekonomske perspektive, gotovo tri četvrtine Evropljana slaže se da je šteta od klimatskih promena mnogo veća od investicija potrebnih za zelenu tranziciju. Takođe se tri četvrtine ispitanih slaže da preduzimanje akcija u vezi klime vodi inovacijama.

Istraživanje je pokazalo i da se devet od deset građana EU slaže da emisiju gasova sa efektima staklene bašte treba smanjiti na minimum a taj minimum treba nadoknaditi kako bi Unija postala klimatski neutralna do sredine veka, saopštila je Evropska komisija.

Takođe velika većina ispitanika misli da je važno da EU postavi ambiciozne ciljeve za povećanje upotrebe obnovljivih izvora, kao i da preduzme mere za unapređenje energetske efikasnosti, npr. ohrabrivanjem ljudi da izoluju stanove, postave solarne panele ili kupe električni auto.

Sedam od deset ispitanika veruje da bi smajenje uvoza fosilnog goriva moglo da doprinese povećanju energetske bezbednosti i donese ekonomsku korist EU.

Isto tako, 93% građana EU kaže da su preduzeli neke mere na planu klime i da biraju održivija rešenja u svakodnevnom životu.

Građani EU kažu i da osećaju pretnju klimatskih promena i u proseku se trećina oseća izložena ekološkim i sa klimatskim promenama povezanim rizicima, pri čemu se tako oseća više od polovine ispitanika u sedam članica, uglavnom na jugu Evrope, ali i u Poljskoj i Mađarskoj.

Istraživanje je pokazalo i da se osam od deset ispitanika slaže da borba protiv klimatskih promena i pitanja zaštite životne sredine treba da budu prioritet u cilju poboljšanja javnog zdravlja a 63% ispitanih slaže se da pripreme za uticaj klimatskih promena mogu imati pozitivne rezultate za građane EU.

Za istraživanje Specijalni Eurobarometar o klimatskim promenama ispitano je više od 26.000 građana iz različitih socijalnih i demografskih grupa iz 27 članica. Obavljeno je tokom maja i juna.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta